Početna » IT » Bezbednost u Kancelariji: Još malo za kraj

Bezbednost u Kancelariji: Još malo za kraj

VIČETE LI U KANCELARIJI?

Nisam ni mislio. Ako vas ima 5-10, ili malo više, verovatno koristite neki program za slanje kratkih poruka između računara. Popularni su jer nude i dodatne mogućnosti, kao što je razgovor glasom, zbog čega je Skype izbio na prvo mesto po popularnosti već neko vreme. A da li ste razmišljali o nečemu internom?Nemojte me shvatiti pogrešno, nemam ništa protiv Skype-a. Meni se i Google Talk sviđa. A takođe znam da možete dići i svoj interni server, vrlo nalik na G. Talk. Zapravo, Google Talk koristi XMPP protokol, koji je javni i čiju implementaciju koristi i Jabber server. Lokalni Jabber server omogućio bi vam nekoliko jako zgodnih stvari. Prvo, imali bi ste IM (instant massaging) saobraćaj i bez koršćenja interneta. Drugo i bitnije – iako je Skype relativno bezbedan, saobraćaj između dva Skype klijenta može da ide preko udaljenih servera. Uz vaš lokalni Jabber server imali biste zatvoren sistem u kome ni jedna poruka neće izaći van vaše mreže.

Preporuka za klijent je Pidgin. Univerzalan je, radi na svim platformama, a što je najlepše, podržava razne protokole. Ne samo da ćete kroz njega moći da koristite lokalni Jabber, moći ćete kroz jedan softver da objedinite i druge protokole: Google Talk, MSN, Skype… sve na jednom mestu.

Osim IM-a ostaje nam još web. Već smo pričali o filtriranju mail-a za viruse, ali to je moguće raditi i transparentno sa web saobraćajem. Iako su u vreme web saobraćaja dobili lošu reputaciju zbog keširanja koje je davalo loše rezultate, glavna prednost proxy servera je u tome da možete kroz njih propustiti sav web saobraćaj i koristiti ih za filtriranje. Već godinama najpopularniji izbor je Squid proxy, za koji ima i dosta dodataka. SquidClamAV će vam ponuditi besplatno filtriranje svog saobraćaja kroz web, koristeći besplatan ClamAV antivirus, koji ste, ako pratite ovaj serijal, već podesili za filtriranje mail-a. Dodatno, SquidGuard , iako nešto stariji, nudi lepe mogućnosti za filtriranje nepoželjnih i/ili opasnih sadržaja. Ovo namerno ostavljam za kraj, pošto jeste malo teže za korišćenje, mada sam video nekoliko zanimljivih GUI alata za ovo. Spomenuću prvo SquidGuard Manager, koji nisam detaljno testirao.

 

Drugi je alat koji vredi spomenuti odvojeno:  WebMin. U pitanju je kompletan web alat za administraciju i podešavanje servera i moja preporuka svima koji bi hteli da ponešto odrade i sami. Jednostavan je i neće otežati rad onome ko bude radio održavanje profesionalno, ali će ponuditi dovoljno ako budete želeli da ponešto i sami uradite. Ovo je poslednja preporuka i ona koju ću naglasiti kao neobaveznu. Ako vam neko već održava sistem ovako nešto vam ne treba – ali dodajem ga na spisak, za slučaj da poželite alat za sitne ispravke bez previše muke.

Za kraj – nadam ste da ste uživali. Ova serija tekstova trebalo je da predstavlja pomoć pre svega svima koji rade u malim preduzećima i koji nisu sigurni šta i kako mogu i treba da očekuju od svoje mreže. Nadam se da se sada osećate malo bolje, da znate koje mogućnosti imate i šta sve možete i treba da dobijete kao uslugu od vaše IT infrastrukture.

Sledećeg meseca obećavam povratak na teme o Kupindo i Limundo serverima. Uveli smo nekoliko promena i dosta unapredili i našu infrastrukturu u poslednjih par meseci – i želimo da to podelimo sa svima vama. Neke stručne teme su već najavljene, a ima i drugih o kojima još ništa nismo rekli, a jedva čekamo. 😀

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

  1. Odlično, Hvala na savetima!

  2. Svaka čast za serijal tekstova „Bezbednost u Kancelariji“. 🙂 Informisanima dođu kao potsetnik, a neinformisanima pružaju odličnu osnovu!

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh