Početna » Kupindo » RSS ili Kako da uvek znaš šta je novo u ponudi?

RSS ili Kako da uvek znaš šta je novo u ponudi?

Šta je to RSS?
Umesto da svaki dan obilazite svaki svoj omiljeni web site ili blog u potrazi za novim sadržajem, putem RSS-a možete jednostavno da se prijavite (engl. to subscribe, neki koriste i izraz pretplatiti se) na redovno primanje novosti (engl. feeds) sa svih tih sajtova.

Šta vam RSS omogućava na Kupindu?
– Želite da pratite nove predmete svog omiljenog prodavca. Putem RSS-a prijavićete sa za dobijanje novosti sa njegovog naloga (npr. želite da pratite nalog prodavca MetalacMarket jer ga on redovno dopunjuje)
– Želite da pratite novitete u određenoj kategoriji ili potkategoriji. Pri tom, putem filtera možete da suzite izbor. (npr. u ženskoj obući želite da dobijate info o svim crvenim cipelama, broj 38 koje se pojave)
– Želite da pratite novitete u vezi sa ključnom reči koju ukucavate u pretraživač (npr. zanimaju vas svi punjači ili adapteri). Ukucate ove reči u filter za pretragu, a potom možete da suzite izbor na kategoriju, ali možete i da primate info o novim predmetima koji sadrže ove reči, a nalaze se u bilo kojoj kategoriji.

Gde stižu RSS novosti i kako?
Novosti ćete dobijati u okviru aplikacije, čitača (engl. aggregator, reader) koji je namenjen baš za to, primanje i prikazivanje ovog specifičnog formata podataka. Uvek kada vidite narandžasto RSS dugme, znate da je vlasnik sajta omogućio svojim čitaocima ovu uslugu. Klikom na ovo dugme, u web browser-u će se pojaviti link (URI) koji prenosite u svoj čitač i ubuduće će u čitač redovno stizati novosti sa te stranice.

Čitači mogu biti on-line, njima ćete pristupati jedino kada ste zakačeni na internet, te off-line, oni koji su u okviru vašeg mail klijenta ili su samostalni programi – skidaju sadržaj dok ste na internetu, a taj sadržaj možete da čitate i u off-line režimu.

Koje RSS čitače preporučujemo i kako ih instalirati?

1. Google Reader – trenutno je najpopularniji on-line čitač i preporučujemo ga svakome ko ima Google nalog, odn. korisnik je ostalih Google-ovih servisa (GMail, YouTube, Maps itd.)
Evo kako se aktivira:


 

2. Thunderbird Feeds News and Blogs Reader – nalazi se u okviru Thunderbird mail klijent koji koristimo mi u Limundu. Sadržaju koji se svlači sa interneta može da se pristupi i kada ste off-line. Evo kako se aktivira:


Ako ste korisnik Firefox pretraživača, a ne koristite ni Thunderbird ni Google Reader, ovde možete da pogledate koji dodatake Firefox preporučuje za čitanje RSS novosti.

Uvođenje RSS po pretrazi bio je jedan od vaših predloga. Javite nam svoje utiske, a ukoliko su potrebna još neka pojašnjenja oko upotrebe, pišite nam u komentaru ovog blog posta!

Tu smo da pomognemo!

 

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

24 Komentari

 1. Zašto neke kategorije nemaju RSS?

 2. Marina Bošković

  Hvala što ste nam skrenuli pažnju na ovo, našli smo da dve nove kategorije, Dvogled i teleskopi i Baterije, nisu imale ovu opciju, sada je to sređeno. Javite slobodno ako još negde ne radi!

 3. Na Limundu dosta ketegorija i podkategorija nema tu mogućnost…

 4. Marina Bošković

  Na Limundu RSS može da se koristi po ključnim rečima koje kucate u pretragu.

 5. Super!
  Našao sam način da se „pretplatim“ i na kategorije i na podkategorije.
  Hvala 😉

 6. Posle kraćeg testiranja RSS-a zaključio sam da ne radi kako treba. Ja izbacim neke predmete i ne dobijem obaveštenje o njima, a ni o mnogim drugim novim predmetima. Koristim Google Reader.

  Da li je još neko proveravao da li dobro sve to funkcioniše?

 7. Marina Bošković

  Svakako, trestiranje je uvek sastavni deo svih promena na sajtu, npr. moji feed-ovi i svih mojih kolega, odlično rade. Zamolila bih vas da mi na e-mail m.boskovic@kupindo.com pošaljete link ka predmetu koji ste postavili (a ne pojavljuje se među feed-ovima u reader-u) i link ka pretrazi koju ste formirali i za koju želite da primate RSS feed-ove, da proverimo u čemu je problem.

 8. Zašto ja svakodnevno u feed-ovima dobijam jedne te iste knjige prodavca Boogbridge?

  Dakle, svakog dana se u feed-ovima pojavi par stotina knjiga koje prodaje Bookbridge, i to su uvek jedne te iste knjige. Gubi se smisao ovog alata …

 9. Marina Bošković

  Radimo na otklanjnaju ove situacije. Inače, evo šta se dešava – Bookbrigde je jedan od velikih prodavaca čiji predmeti se unose automatski na njihov Kupindo nalog iz njihove baze putem XML fajlova, a na isti način se vrši i svakodnevno ažuriranje naloga. Svaki put kod ažuriranja ovi predmeti pojave i u vašem RSS feed-u.

 10. Suspendovali ste mi nalog zato što sam poslao članu mail da mi pošalje sliku sa aparata u punoj veličini, pošto je kačenje ograničeno na 3000px. Ne mogu da kupim aparat a da ne znam kakvog su kvaliteta slike, pa sad više te aukcije ne postoje i na taj način ne mogu da Vam pošaljem link ka predmetima.
  Pozdrav

 11. Andreja Milutinović

  Nažalost, juče je na zvaničnom Google blogu objavljeno da će Google Reader biti povučen iz upotrebe 1. jula 2013. zbog opadanja broja korisnika.

 12. Marina Bošković

  Evo i nas nekoliko fanova Google Readera od jutros komentarišemo ovu vest. Očigledno da još ne znamo kako će izgledati novi „product“ za feedove, ali nadamo se da Google sprema opet neko remek delo 🙂 Za sada samo predlažu Google Takeout za čuvanje podataka, ali ne daju predlog novog readera.

 13. Aleksandar Marušić

  Uglavnom nas ovakve vesti nateraju da „rethink the way we do it“ pa će novo rešenje biti osveženje za korisnike Reader-a. Nisam siguran da će Google razvijati neko novo, a verujem da su drugi već napravili „bolja“ rešenja. Postavlja se pitanje da li će tranzicija sa Google Readera biti bezbolna?

  http://www.feedly.com

  Feedly upravo razvija API koji će omogućiti tečan i bezbolan prelaz. Imaju kvalitetnu Android i iOS aplikaciju, a web verzija servisa je sjajna. Grafički dizajn je svež i prijatan, a ispod možete pročitati i o tome kako oni misle da nas presele:

  http://blog.feedly.com/2013/03/14/google-reader/

 14. RSS je sjajna tehnička novina!
  Jedino što nisam uspeo da saznam jeste zašto, kada koristim Thunderbird, za neka latinična slova kao što su Č i Š prikazuje nekakve čudne simbole.
  Konkretno, želeo sam obaveštenja za „čelični materijali“ a prikazuje mi „čelični materijali“. Isto tako za „Štamparski“ dobijam „Å¡tamparski“. Zašto je to tako?

 15. Ja sam postavio mašinu za proizvodnju pertle za obući i mašinu za izradu krajeva pertli od folije i ne poljavljuje se nigde dali sam nešto pogrešio kako treba naći gde je postavljeno ili dali je uopšte na Vašem sajtu.

 16. Vaše aktivne ponude na Kupindu najlakše možete pratiti u sekciji
  Moj Kupindo >> Prodajem

  Pretpostavljam da je ovo predmet koji ste postavili
  Mašina za izradu pertli i krajeva za pertle
  Nalazi se na Kupindu i zainteresovani kupci mogu lako pronaći.

  Želim Vam uspešnu prodaju.

 17. Kupujem :

  Carls Dickens – Mala Dorit I i II. (1950)
  Moravija – Crveni komplet ili u tri knjige u kutiji.

  Pozdrav!

 18. Nikad mi nije bio jasan RSS i cemu uopste sluzi a uz to i ne radi, a sad mi je jos manje jasan. Kao i mailing liste, potpuno besmislena stvar koju niko ne koristi sem ljudi koji se bave programiranjem. Pa valjda mi je lakse da kliknem na sajt i vidim sta je novo u ponudi, ako vec imam vremena da citam to, i to jos na posebnom citacu. Ne ocekujte da cete nesto do te mere geekovsko da nametnete obicnom posetiocu sajta. Verujte, to se nece desiti. Nista zlonamerno ne mislim ovim, samo realnost.

 19. Zasto je to na limundu jednostavno reseno a na kupindu toliko komplikovano?

 20. Jovana Milenković

  @Misa

  Dobar dan, ukoliko mislite na mogućnost praćenja novih aukcija određenog prodavca, u planu je da se uskoro uvede ovaj sistem i na Kupindo. Pozdrav

 21. I ja sam hteo da pitam to sto i Misa – zasto i na Kupindu ne postoji opcija kao na Limundu sto je reseno (npr. da za zadati termin da stizu email obavestenja)?
  RSS i slicne aplikacije (il sta li su vec) nisam nikad koristio,niti su mi jasne skroz.
  A niti me zanima to,kad postoje druga resenja.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh