Početna » IT » Bezbednost u kancelariji: Rad od kuće

Bezbednost u kancelariji: Rad od kuće

Radite li nekada od kuće? Možete li?

Da li Vam se ikada desilo da nešto treba hitno završiti? Uveče, vikendom, preko odmora… Ili možda sa sastanka sa klijentima? Imate li mogućnost da sadržaju koji Vam je stalno dostupan u kancelariji pristupite i van nje? Da li ste razmišljali o tome koliko Vam je taj sadržaj potreban?

Zamislite da možete da svemu pristupite od spolja. Umesto da nešto, što je baš hitno iskrslo u subotu popodne, rešavate tako što ćete brzo otići do posla i time izgubite dva sata, radom od kuće će sve biti rešeno za 15 minuta. Ne samo da je onome ko radi lakše – i problem je rešen neuporedivo brže, pa su svi na dobitku.

Prvi korak smo već spomenuli: Webmail. Predlog koji smo mi dali, zajedno sa filterima, nudi neke dodatne mogućnosti koje će vam uveliko olakšati rad. Dobro podešeni filteri mogu automatski da pregledavaju i sortiraju poštu, deleći je po odgovarajućim folderima, tako da Vi na kraju imate preglednu i lepo sređenu poštu. Dodatni filteri nude i razne druge automatizacije, uključujući i uvek popularni „vacation“ mod, koji omogućava da, dok ste na godišnjem, na svu Vašu poštu bude automatski odgovoreno, sa obaveštenjem koje Vi sami možete kreirati. Ne samo što možete jasno staviti svima do znanja kada ćete biti nazad na poslu, možete uredno proslediti i kontakt osobe koja Vas menja, pa čak i podesiti da se nikome ne šalje više od jednog obaveštenja dnevno, da ne bi ugušili korespodenta brdom mailova. Konačno, Roundcube možete podesiti da se integriše sa Vašim LDAP serverom i sa njega preuzima kontakte – tako da i od spolja imate svoj e-mail adresar. Zvuči složeno? Možda, ali samo podešavanje je za korisnika jako jednostavno i zahteva svega par klikova mišem.

Sledeća faza je VPN. Jednostavnim rečima, radi se o tehnologiji koja će nekom udaljenom računaru omogućiti da postane punopravan deo lokalne mreže. Ako ste po mom savetu uzeli Cisco ASA firewall, onda imate server već na njemu. Ako ne, onda možete na Vaš Linux server instalirati neki slobodan i besplatan VPN server. OpenVPN je sve to, plus je podržan i lako se integriše sa svim klijentskim operativnim sistemima. Rezultat je da, jednom podešen, laptop koji nosite na sastanak, ili vaš kućni računar, može brzo nastaviti da radi tamo gde ste stali.

Konačno – zašto ne biste uvek radili na svom računaru u kancelariji? Danas, kada je brzi internet svuda dostupan, ovo više nije nikakav problem. Rešenja ima dosta, a moj F/OSS izbor je VNC. Klijenata i serverskih programa ima dosta, mi uglavnom koristimo TightVNC. Ne samo da će rad od kuće biti rešen, ovime ste omogućili i rad sa uređaja koji zaposleni nose sa sobom. BYOD je odavno trend, svi nose sa sobom, a za sve njih postoje VNC klijenti. Mana je što računari ostaju sve vreme uključeni, ali zato ima i velikih prednosti. Glavna je u tome da podaci ostaju na računarima u kancelariji – što je i bio cilj svega ovoga. Zaposleni mogu da rade sa svojih tableta, ili od kuće, ali sav posao obavlja računar koji je u kancelariji, koji je vlasništvo preduzeća i koji je pod Vašom kontrolom. A samim tim su i podaci i dalje tamo gde su bezbedni. Korak dalje u ovom pravcu je puna desktop virtuelizacija, kao VMWare View, ali to je već preskupo rešenje za mala preduzeća.

U nastavku, nešto samo za one koji vole besplatan softver: Instant messaging a’la Google talk, samo za Vas.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh