Početna » Limundo » 3 koraka do aukcije kojoj kupci neće odoleti

3 koraka do aukcije kojoj kupci neće odoleti

Pokrećete aukciju i sigurno razmišljate: „Moja aukcija će biti posebna! Želim da bude što vidljivija u moru sličnih! “.

Kako to da postignete? E pa lako 🙂
Pokrenimo aukciju zajedno!

Kupci uvek obraćaju pažnju na sledeće:

 • naslov i tekst aukcije
 • načine slanja i plaćanja, odnosno pogodnosti koje nudimo za naše kupce
 • fotografije

1. Naslov i tekst aukcije
Ne trudite se da bude veliki i šljašteći. Neka vaš naslov jasno govori šta prodajete.
Uvek izbegavajte u naslovu:

 • kul reči kao što su super, extra, sexy, lepo, prelepo, slatko…
 • uzvičnike!!!, zvezdice***, tačkice…, povlake— i sve ostale znakove i simbole =(/&
 • deminutive i superlative: cipelice, suknjice, telefončić, telefončina…

Uvek se trudite da naslov napišete što jednostavnije i što preciznije kako bi se vaša prodaja pozicionirala što bolje prilikom pretraživanja.

Zašto?…Pa razmislite!

Želite da pronađete haljinu ili pantalone.
Nikada nećete kucati u pretragu „haljinica – pantalonice 🙂“ već uvek tražiti sa „haljina“ ili možda „haljina veličina M„. Isto važi i za pantalone.

Svi ti znakovi, deminutivi, superlativi i kul reči mogu samo doprineti da vaš predmet ne bude uopšte vidljiv u pretrazi.

Primer dobro napisanog naslova:

 

Isto pravilo važi i za tekst vaše aukcije.

Potrudite se da predmet prodaje, odnosno ključnu reč iz naslova pomenete još koji put u samom tekstu. Tekst aukcije mora pružiti precizan opis predmeta i svih njegovih mana, ukoliko ih ima. Nemojte se truditi da „šminkate“ svoj predmet jer zaista nema potrebe za tim. Verovali ili ne, svaki predmet ima svog kupca. Ono što se vama može činiti bezvrednim za nekog je blago. Već smo vam ranije skretali pažnju na to.

2. Načini slanja i plaćanja
Ovde se potrudite da razmišljate malo i iz ugla kupaca.
Svaki kupac voli popust i sigurnu kupovinu i uvek će se rado vratiti kod prodavca sa kojim je imao prijatnu saradnju. Ukoliko su potencijalni kupci imali dosta potpitanja u vezi sa vašim ranijim predmetima razmislite da li ste ih dobro opisali.

Primer dobro napisanih uslova prodaje:
„IMATE PRAVO NA BESPLATNU POŠTARINU AKO SE ODLUČITE DA PLATITE PREKO LIMUNDO CASH SISTEMA.“ – deo teksta uslova prodaje preuzet od člana lusox.

Zanimljivost je da predmeti koji se prodaju preko Limundo Cash-a dostižu do dva i po puta
višu cenu od predmeta koji se plaćaju na bilo koji drugi način!

3. Fotografija
Može vam se učiniti kao puno posla ali napraviti dobru fotografiju može svako.
To nas je sve naučio naš kolega Aleksandar. Čak ne zahteva ni mnogo truda.
Sve što vam treba je bela pozadina i dnevno svetlo. Obavezno fotografišite predmet iz više uglova. Ukoliko predmet ima manu jedna fotografija mora biti posvećena baš njoj.

 Primer dobrih fotografija:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao što možete videti ovo su sve male stvari koje zaista mogu puno da znače onima koji kupuju. Uz malo truda pomozite i sebi i svojim kupcima!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

45 Komentari

 1. Inace na prvom mestu su fotografije, ali dobro, naravno da je vama bitan nacin slanja i sl…. inace kupcima to totalno nije bitno…ali ok…

 2. Naravno i ja se slazem da mi je najsigurnija slika ali nista manje i sigurna kupovina.

 3. Ovaj lusox se baš naprodavao 🙂

 4. @gagi, ne znam gde ga nadjose :O Ovo je stvarno smesno sa lusox-om. Nek me neko ustine u znak da ne sanjam!

 5. Sa koje aukcije je „preuzet“ taj deo teksta o uslovima, kad čovek ništa i ne prodaje!? Niti je ikada prodao nešto na Limundu. Nema ni jednu ocenu od KUPCA. :-/

 6. Kupio sam stvar koja je bila odlično uslikana i još bolje opisana, a kada je stiglao paket videh da je slika uzeta ko zna od koga, jer ono u paketu nije ličilo na stvar sa slike.

 7. Hvala svim na komentarima.
  Link smo promenili i stavili smo link do aukcije koju je član postavio.
  Želeli smo da istaknemo dobre uslove prodaje,
  a član je linkovan jer je tekst njegov.
  Dobre uslove prodaje imaju mnogi Limundovci,
  kao npr. http://www.limundo.com/kupovina/Masine-i-Alati/Rucni-alat/Testere/Ubodna-testera-Black-i-Decker-besplatna-dostava-/5579486,
  http://www.limundo.com/kupovina/PATRIJARH-PAVLE-Dve-knjizice-10-dinara-/5545735.
  Od svakoga može nešto da se nauči.
  Cilj ovog teksta je predstavljanje dobrih uslova prodaje, a ne pouzdanost prodavaca.
  O tome govore mnoge druge stvari kao što su npr. ukupan broj ocena,
  pozitivne ocene, komentari…
  Koje su po vašem mišljenju 3 ključne stvari za dobru i uspešnu aukciju?

 8. „Cilj je predstavljanje dobrih uslova prodaje, a ne pouzdanost prodavaca.“ Nadam se da je ovo lapsus!? Mislite, TEMA (konkretno, ova) je predstavljanje dobrih uslova… jer, ako vam cilj nije pouzdanost prodavca, onda verujem da ja neću još dugo biti Limundovac. Cilj svakog sajta, koji se bavi kupo-prodajom putem interneta, gde ne postoji direktan kontakt sa trgovcima i robom, trebalo bi da bude upravo pouzdanost njihovih članova, tj. prodavaca/kupaca.

  A što se tiče vašeg pitanja, po meni, 3 ključne stvari za uspešnu aukciju su: rad, trud i uloženo vreme (šta god to nekome značilo). Onoliko koliko ste sami uložili rada, truda i vremena da postavite aukciju, islikate i opišete predmet, i koliko ste bili ISKRENI u opisu, od toga zavisi i uspeh te aukcije. Čak je i fotografija irelevantna, ako je opis detaljan i tačan. Lično, volim da vidim dobru fotku, visoke rezolucije, kako bih pogledala predmet što bolje, ali mi se desilo par puta da je fotka bila mnogo lošija od predmeta koji sam kupila (dobila u ruke), što me naravno radovalo… Ne ume svako da bude dobar „fotograf“, ali cenim kada u opisu navede sve ono što se na slici ne vidi… Tako da, slika i opis jedno drugo dopunjuju, i podjednako su važni, a verodostojnost je iznad svega, najbitnija u celoj priči. 😉

 9. Prva i osnovna stvar bi morala da bude da je predmet nešto što se ne može naći baš svuda. Mora da bude interesantna za potencijalnog kupca. Dobra i što više fotografija sa ozbiljnim opisom predmeta i njeovih dobrih strana ali i eventualnih mana. Kažem ozbiljan opis zato što sam se navidjao baš glupih opisa ka recimo Kuler sa hladnjakom, u značenju cooler sa coolerom ilti hladnjak sa hladnjakom, pa još kaže gejmerski radi super, a čovek nezna ni šta prodaje !!! E sad mu veruj da je dobar ili ispravan. Ima ih i poštenih pa kažu nemam pojma šta je ali svetli kad se uključi !!!
  Druga ali meni najvažnija stvar su uslovi prodaje, Ono plaćanje pre slanja je potpun nonsence. Akomeni neko ne veruje da ću da primim i platim otkupninu, zašto ja njemu da verujem da će mi uopšte poslati to što sam platio ? To bi trebalo ukinuti što pre. Posle iskustva koje sam ja danas iskusio, nikada više neću licitirati ili kupovati predmet sa takvim uslovom. Dva dana sam licitirao premet, uplatio na pošti rani ujutro i zbog toga što nije uplata legla u njegovu banku do 11h kako je on tražio nije hteo da mi pošalje istog dana i ako sam mu nudio da mu pošaljem skeniranu uplatnicu preko e-mail a. On me je još praktično optužio da hoću da ga prevarim Više puta sam tako dokazivao da sam nešto platio pa čak i mojoj banci slao skenirane čekove i oni su odmah uknjižavali pre nego što je ček stigao poštom, a ovaj se pravi da je bog i da ja bez njega i njegove takreći bezvredne stvari ja ne mogu da živim. Još preti da će da me tuži Limundu, kao da bi ste mu vi uvažili tako nešto . On prodavac još mi kaže “ Pa što onda ne kupiš u radnji “. Kupoprodaja je dvosmerna ulica, niko a specijalno ne prodavac ne sme da se tako ponaša. Možete da zamislite kada ću ikad čak i pogledati njegovu robu !!!

 10. I treća važna stvar je da se naglasi jasan način komunikacije sa potencijalnim kupcem da ne dodje do zabune, kao recimo : Molim pošaljite mi SMS ili ja ću se javiti vama da sve utančimo. Kad smo već kod toga da se sve ili većina komunikacije obavlja preko interneta, video sam više primera kad prodavac postavi internet adresu sa opisom ili svojstvima predmeta. Niko ne mora da bude neki haker pa da klikne na taj URL i odvešće ga automatski na to mesto.
  Još ako smem da pomenem da bi Limundo Keš bio najfer način plaćanja (ako već neko ne želi da šalje pouzećem ) i da zameni ono nesrećno Uplata Pre Slanja, koja bi trebalo da bude strogo zabranjena.

 11. Najgore je što se vi kao sajt niste zauzeli da pravno ili lično budete ti koji će vratiti novac,ako nije kako je napisano u prodaji.Vaš odgovor je bloknućete ga,a ja da ga tužim,ako mi ne vrati novac….

 12. http://www.limundo.com/kupovina/Masine-i-Alati/Rucni-alat/Testere/Ubodna-testera-Black-i-Decker-besplatna-dostava-/5579486,
  Ko će da čita elaborat o uslovima prodaje?
  5 puta napisao:’ Šaljem besplatno’,
  http://www.limundo.com/kupovina/PATRIJARH-PAVLE-Dve-knjizice-10-dinara-/5545735.
  Ovaj deo teksta iz Uslova prodaje prodavca nije dozvoljen po Limundo pravilniku.
  ‘ Za članove sa preko 30 jedinstvenih pozitivnih i bez negativnih ocena moguće plaćanje pouzećem’.
  Ili šalje svima pouzećem ili ne šalje nikome pouzećem.Nekim članovima su zbog ovakvih tekstova u Uslovima prodaje, aukcije bile prekidane od strane LT-a.
  Nema jače prodaje od ličnog preuzimanja na adresi prodavca, ali to gradivo on još nije savladao.
  Dokle ćete da nam servirate ovakve ‘smeške’?
  I mi sa druge strane računara imamo lampice u glavi.

 13. @Melinda Hvala ti puno na komentaru. Cilj ovog teksta je naravno bio odgovoriti na pitanje kako postaviti dobru aukciju. Koliko nam je bitna sigurnost Limundovaca govore druge stvari i tome se potpuno posvećujemo. Samo to nije tema ovog posta.
  Slažem se da su rad, trud i uloženo vreme jako bitni kao uostalom i za sve drugo u životu i da se to na kraju isplati 🙂

 14. @Lukić Hvala na komentaru i savetima. Svako iskustvo Limundovca je dragoceno i drago mi je da ga deliš sa ostalima.

 15. @Ramzaj
  Tekst „Za članove sa preko 30 jedinstvenih pozitivnih i bez negativnih ocena moguće plaćanje pouzećem“ predstavlja kršenje pravila u slučaju da je član u obaveznim poljima kao način plaćanja izabrao slanje pouzećem.
  U tom slučaju bio bi dužan da svim zainteresovanim kupcima, bez obzira na rejting pošalje predmet pouzećem.

  Uslovi prodaje služe samo da dotatna pojašnjenja a bitno je ono što je napisano u obaveznim poljima.
  Kao što je u saobraćaju policajac stariji od saobraćajnog znaka, tako je na Limundu obavezno polje starije od uslova prodaje.

  Kako ovde slanje pouzećem nije obeleženo, uslovi nisu kršenje pravila.

 16. @vukbg22 Hvala ti na komentaru i iznetom mišljenju. Limundo je posrednik u kupoprodaji i naša obaveza nije nadoknada štete.

 17. Evo, kako ja vidim sve ovo, sa kupo-prodajom preko interneta: niko, ali NIKO, ne može ništa da nam garantuje, i to treba da bude jasno svima (i kupcima i prodavcima). Samo je naš lični izbor to što želimo da kupujemo/prodajemo na ovakav način, niko nas na to ne prisiljava. Uslovi sajta bi trebalo da se poštuju maksimalno, ali pošto to dosta njih ne čini, hvala Bogu, Limundo tim na neke neugodnosti ipak može da utiče i da ih sankcioniše. Neke ne.

  Ono što ne može, to je onaj procenat rizika, s kojim smo i ušli u celu ovu priču, svojim izborom. Ako nismo bili spremni na određen stepen rizika, onda nismo trebali ni da se uplićemo. Svako bude neki put prevaren i razočaran, ali Limundo tim nije pravna služba, da nas „odbrani od svih zala na ovom svetu“. Ljudi su nam lepo ponudili sajt, uslove i pravila, svi koji su se učlanili, pročitali su ih (ili su bar trebali, možda i detaljnije) i prihvatili. Sve drugo što sledi, nesuglasice i prevare, isključivo su produkt naše međusobne komunikacije i odnosa, odnosno, naše individualnosti. Nismo svi isto (ne)vaspitani. Nekome je prevara nešto na šta se sav naježi i ne bi mu palo na pamet da se tako ponaša, a nekome je to cilj. Na nama je da sami to procenimo, koliko možemo, pa da se od takvih i ogradimo. Ako nam se nešto ne dopadne na datoj aukciji, pa Bože moj, nemojmo učestvovati u licitaciji, idemo dalje… 😉

 18. A što se tiče uplate pre slanja… pa, ja nemam apsolutno ni jedno loše iskustvo, što ne znači da nikada i neću, ali meni lično je recimo skroz suludo slati Post Express-om predmet koji je izlicitiran za 10 ili 50 dinara. Usluga kurirske službe je za takve stvari zaista preskupa i besmislena. Naravno da je mnogo isplativije, i kupcu i prodavcu, da pošalje poštom (preporučeno, ili obično), a u tom slučaju ne postoji način na koji prodavac može biti siguran da će mu biti plaćeno, nego da traži avans (uplatu pre slanja). Ja sam do sada 70% svojih predmeta prodala i poslala na ovaj način, a još nikada niko nije bio prevaren. Zaista pazim, koliko god mogu, a ako se i desi… neće biti kraj sveta. To je rizik koji sam preuzela članstvom na Limundu.

 19. Melinda@
  Imam preko 4000 uspešnih trnsakcija na Limundu.
  Niko me do sada nije prevario, niti je prevaren sa moje strane.

 20. Eto vidite Melinda@ moze savim lepo da se posluje kad si posten.

 21. Zar nisam upravo to i rekla!? 🙂

 22. Mene interesuje da li je obaveza svakog kupca ili prodavca da ocenu nakon zavrsetka aukcije i da li postoji neki rok u kom je to neophodno uraditi jer imam dosta aukcija koje su mi ostale neocenjene iako bih tu verovatno dobio sve pozitivne ?

 23. Pogledajte ljudi ovog lika na mojoj aukciji licitirao kao lud da kupi predmet
  http://www.limundo.com/kupovina/Nokia-C3-00-nova-/5462706 a onda odmah po zavrsetku kaze to je kopija ja to necu. Imao sam grdnih problema sa LT da se objasnimo sta je kopija a sta ne i na kraju meni osta negativna, a covek sav hepy jer mi upropasti aukciju i zabi negativnu. Da zlo bude vece pokrenem ponovo aukciju a LT je zabrani jer se sada nasao neko pametan pa prijavio da je predmet falsifikat? Slike dokazuju da na predmetu pise to sto pise i meni nije bio cilj da nekoga prevarim jer slike nisu montirane nego su autenticne. Znaci ima kupaca razne fele sto bi rekli, pa i ja sam nastradao vise puta zbog svoje nesmotrenosti kupio predmet a on ne odgovara OPISU sto je strasnije od ovoga gde sam lepo slikao i ponudio ono sto sam imao. Dakle sve je na neki nacin rizik!
  I jos da se osvrnem na to famozno slanje pre uplate, kad god mogu trazim da mi se predmet posalje pouzecem i naravno ga uredno podignem i platim, svakom svom kupcu predlozim slanje pouzecem ukoliko nije slucaj da ga saljem na adresu koju zahteva kupac a nije u skladu sa limundo podacima.

 24. Mislim da poprilično ima smisla to što neko gore reče – da je predmet redak, za nekog izuzetan, da ga nema (mnogo) na Limundu.
  Kad razmišljam o tome šta da napravim (i od čega), uvek pregledam malko pretragu; posle toga, pomaže i iskustvo :). Mislim, ima predmeta kojih ima – a uvek će se (dobro) prodati još jedan…

  O poštenju da ne govorim – pošten prodavac se brzo prepozna, tu nikakvo šminkanje ne pomaže…:).

  Srećno svim Limundovcima.

 25. Slazem se da su slike najbitnije,, ali takodje treba obratiti paznju i na kljucne reci koje se ubacuju na aukciju.
  npr ako se prodaje sony ps3 treba staviti sve varijante na koje bi neko mogao da trazi: ps3, playstation, sony, play station… itd.

 26. Mislim da je najbolje iskreno opisati svoju stvar koju prodajes.Iyabrala sam od 1do 5,nova sam,pa je to i normalno sto pominjem.Slika zavisi od fotoaparata,vremena u kojem slikas,noc,dan,vestacko svetlo…Tako da fotografija moze da ispadne losije nego sto izgleda stvar i predmet koji prodajes.Samo pitam zar nije dobro biti fer,dobijes pozetivnu ocenu,sto je super i najvaznije poverenje.Pozz Pocetnica Viktorovic1.

 27. @Mihailo: ocenjivanje nije obavezno, mada je „po pravilima“ Limunda, tj. suština je u tome, jer je to jedini način da se stekne poverenje u određenog člana, što u velikoj meri utiče i na naše poslovanje. Tako da bi bilo dobro, da ponovo kontaktirate Vaše dosadašnje saradnike i zamolite ih da Vas ocene. 🙂

  @vuktorovic1: naravno da je uvek najbolje i najisplativije biti iskren, ali … gde bi nam bio kraj, da smo svi jednaki!? 😉

 28. Po meni jedan od bitnijih saveta je da nove stvari moraju biti 10-20 % jeftinije na Limundu nego sto su u prodavnici. To je potpuno logicno, jer mora postojati neki razlog zasto bi smo rizikovali i kupili od nepoznatog coveka robu koju nismo uzivo videli, placali postarinu, rizikovali ostecenje u transportu. Meni licno su 10-20 % sasvim dobar razlog, narocito, ako prodavac ima puno pozitivnih. Na zalost nailazim dan danas na optimiste koji stavljaju cenu cak i vecu nego sto je po nekim prodavnicama, povodeci se logikom , „nek stoji leba ne iste“ i tako zatrpavaju sajt .Jasno mi je da Limundo i od takvih „trgovaca“ uzima neku proviziju ( mada sigurno ne od prodaje) , ali meni svakako oduzimaju vreme da ih preskacem.

 29. Nije mi jasno zasto se pojavljuje na kupindu jedna kontradiktornost koja nikako ne ide u prilog prodavcima, a samim tim uskracuje i kupce kada je u pitanju ponuda robe.

  Naime stoji da ocenjivanje nije obavezno, a sa druge strane na 10 postavljenih predmeta (o kupindu je rec) nije mi dozvoljeno da postavim vise ni jedan predmet u ponudi dok ne dobijem 5 ocena za 5 prodatih predmeta – zasto je to pravilo postavljeno???
  Nakon dobijenih 5 ocena dobila sam mogucnost da postavim SAMO 5 novih predmeta i opet mi se trazi 5 ocena – cemu ljudi ovo?

  Moram da napomenem da se radi o mesovitoj robi i da nije u pitanju prodavnica koja postavlja svoju robu kako bi poboljsala prodaju.
  Ovo me jako cini nezadovoljnom, a i ne vidim zasto ovo pravilo postoji kad je u interesu i Limundu i nama da ima prometa.

  Apelujem na tim Limunda da razmotri ovo pitanje i ukine ovo pravilo za koje stari limundovci kazu da nije postojalo (ja sam tek mesec dana clan) i da me udostoje odgovora.

 30. Da li mogu da odustanem od najvece licitacije ako nisam zadovoljan izlicitiranom cifrom?

 31. Moj drugar je imao grdnih problema sa nekom babom koja ga je ispljuvala što joj je paket, za koji je insistirala da joj ga pošalje kao otkupninu, naplaćen 50 dinara više. Ispljuvala ga je kao mandžuku, a dečko ništa nije bio kriv. Stoga, najbolje solarno plaćanje, lova na sunce 🙂

 32. Mali saveti kako izbeci prevaru: Nema fotografiju ili je neostra; oskudni podatci na koje se ne odgovara ili je odgovor ne znam; sve se vidi na fotografiji koja je neostra, sad sam u nekoj guzvi…? Ne zeli da se javi na vas fiksni telefon, jer zna da mnoge PTT centrale imaju mogucnost identifikacije. Ne odgovara na SMS poruke. Bez obzira koliko vam se svidja predmet i koliko bila povoljna cena, moj vam je savet da te pare date u dobrovoljne sfrhe, a ne L O P U Z I !!!

 33. Slanje paketa: Pošta / Postexpress / Lično preuzimanje
  Plaćanje: Plaćanje pre slanja, Lično

  НЕ ШАЉЕМ ПОУЗЕЋЕМ!!!
  НЕМАМ РАЧУН У БАНЦИ!!
  ИМАМ ПОСТ ПЕЈД!!
  Може пост нет- опција ЗА ДОНОШЕЊЕ НА АДРЕСУ – НЕ ЗА ПОДИЗАЊЕ НА ШАЛТЕРУ, пост експрес или договор.

  Како купити када продавац напише овако нешто???
  Провизија за уплату пост нетом (и то да му поштар донесе паре на врата) је папрена

 34. @аца – svaki prodavac sam određuje načine slanja i plaćanja koji njemu najviše odgovaraju. Mora razmišljati i o svojim potencijalnim kupcima u tom trenutku, jer oni biraju između ponuđenih, one koji im najviše odgovaraju. Ukoliko postavi ovakve uslove, koji nisu baš primamljivi za kupce, svesno rizikuje da ih odbije time. Ukoliko ti ponuđeni uslovi ne odgovaraju, nemoj licitirati kod tog prodavca. Sigurni smo da sa malo uloženog truda možeš pronaći predmet koji ti odgovara i prodavca koji nudi načine slanja i plaćanja koji ti više odgovaraju.

 35. Ljubica Marjanovic

  Pri postavljanju aukcije uvek krecem od toga , kako bih ja reagovala da sam kupac.
  To se odnosi na fotografije, posebno na cenu. Par kupaca me je pohvalilo da su mi cene veoma pristojne. Pokusavam svakom da izadjem u susret sto se tice uslova slanja i preuzimanja. I zaista dosad sam imala samo dva losija iskustva, za jedno sam ja kriva jer sam poslusala i poslala paket bez povtarnice.Glupo sa moje strane.za drugo su me mozda izradili, ali neka…
  Jedna osoba mi se nije ni javila posle izlicitiranog predmeta- e tu vec odmah dajem negativnu ocenu. Iza svake aukcije stoji ulozen trud i podosta vremena provedenog uz komp. Ako ja mogu da ispostujem svakog trazim i ocekujem isto zauzvrat.
  Svima zelim mnogo srece u limundisanju.

 36. Ključ za dobru prodaju po meni je vreme postavljanja aukcija!

  Znamo svi da su mnoge aukcije, pogotovo one koje ne nude atraktivne predmete ili imaju višu cenu, često tavore „mrtve“ do polsednjih pola sata-sat pre isteka. Ne treba mnogo analizirati zašto je to tako, svi imamo prilike to da vidimo u praksi.

  Zato treba izbegavati postavljanje aukcija u sitne sate, pogotovo nedeljom na ponedeljak. Razmislite. Večernji termini su špic prometa na sajtu i većina ljudi tada kupuje šta im treba. Ljudi koji rade obično tek tada imaju vremena da malo pretraže limundo i kupe šta im treba.

  Zašto sitni sati nisu dobri?

  1) Oni koji licitiraju u poslednjim momentima neće čekati do 3-4 ujutru da bi dali ponudu a iz meni nepoznatih razloga to ne čine u ranijim fazama aukcije.

  2) Kada potencijalni kupac uveče pretražuje kategoriju koja je po defaultu sortirana tako da su aukcije koje prve ističu na vrhu, veće su šanse da će videti aukcije koje ističu za 5, 10, 15 minuta ili 1 sat nego one koje ističu za 4,5 ili više sati. Takođe su i veće šanse da će kupiti predmet.

  3) Ponedeljak, recimo 03:00 je smrt za aukcije i velika šansa je da takav predmet neće biti prodat, pogotovo ako nije atraktivan ili nema neku mizernu cenu. Ljudi koji rade ponedeljak ujutru neće visiti na sajtu do ranih jutarnjih časova čekajući da kupe nešto.

  Kako ovo rešiti? Postoji više mogućih načina! 1) Promeniti svest kupaca – Mission impossible! 2) Limundo uvodi flooding sistem na aukcijama po obrnutom linearnom sistemu i dozvoljava manji broj ponuda u jedinici vremena kako vreme odmiče – lako izvodljivo ali sumnjam da postoji volja; 3) Postaviti aukcije radnim danima (eventualno subotom) u periodu od 19-21h (maksimalno 22h) – realno! 4) nešto četvrto…

  Bilo bi zaista zanimljivo videti statistiku sajta za prodate predmete u zavisnosti od perioda isteka/postavljanja aukcije.

 37. Sve te sto uslovljavaju,filozofiraju,zahtavaju oko prodaje,slanja itd da ne nabrajam – OTKACINJEM SA LISTE !!! Hej covek !!!Za moje pare hocu da mi saljes kako OBOMA ODGOVARA a ne samo tebi.Zato postoji kontakt,dogovor itd a ne samo JA pa JA !!!

 38. Da, Aleksandar je u pravu. Ja iako sam početnik, mada po godinama starosti, mogao bih uskoro postati i penzioner, primetio sam da je vreme isticanja aukcije jako bitno. Iskusio sam to jako dobro kada sam nepromišljeno postavio nekoliko aukcija u podne. Baš sam se zabrinuo tada. Ali na svu sreću, ja sam uvek čuvao ambalažu,uputstva i uvek sve lepo upakovao, pa su kupci bili zadovoljni i dodelili mi odlične ocene.

 39. Bravo Limundo timu sto razmislja o unapredjenju sajta i ujedno hvala na dobrim preporukama.
  Kao savestan kupac, imao sam u samo par navrata neprijatnostu oko slanja predmeta od strane prodavaca, koji su trazili placanje unapred. Nije stvar poverenja u pitanju, nego otuzni redovi po bankama i postama i zato smatram da bi svaki prodavac trebao da prihvati placanje pouzecem, jer samo tako kupac NE MOZE biti prevaren…
  Ipak se svi borimo za DOBRE i savesne kupce…

 40. Pravo da vam kazem,iz mog iskustva,kupcima je bitno da kupe nesto dobro,a jeftino…sto se bas i ne nalazi lako,izuzev kad je nekom hitno potreban novac.
  Sto se tice sigurnosti kupovine,limundo cash,bar kod mene,ne igra nikakvu ulogu.Mene su „primorali“,da koristim taj nacin placanja,kao i nove clanove,ali i dalje kada nesto prodam kupci preferiraju na slanje pouzecem,i bez problema na placanje unapred.Moje iskustvo govori da su kupci sigurni da posluju sa vama na osnovu vasih ocena.

 41. @Boris: „…Nije stvar poverenja u pitanju, nego otuzni redovi po bankama i postama i zato smatram da bi svaki prodavac trebao da prihvati placanje pouzecem, jer samo tako kupac NE MOZE biti prevaren…“

  Borise, a šta ako je predmet prodaje dostigao cenu od 60 ili 100 dinara!? Poštarina za slanje kurirskom službom je najmanje 150 din. (drugačije i nije moguće plaćanje pouzećem!), pa kome se onda isplati da tako posluje!? Ako se pošalje poštom, preporučeno, najmanja poštarina je 44 din. a prosečna ne pređe 99 dinara. U tom slučaju, kupac bi trebao da uplati novac unapred, jer prodavac, kada šalje predmet, mora odmah da plati poštarinu. Ne znam za druge, ali za mene poverenje je „najskuplje“ i nemam taj luksuz da svaki čas šaljem i plaćam nešto iz svog džepa, pa da mi se pošiljke vraćaju ili novac ne bude nikada uplaćen na moj račun. Ko može da se igra i rizikuje, neka izvoli, stvar je ličnog izbora, ja ne želim.

  Baš prošle nedelje mi se desio takav „kiks“. Devojka je izlicitirala tuniku za 99 dinara i tražila da pošaljem preporučeno, kako bi platila što manju poštarinu. Uplatila mi je iznos na račun i ja sam poslala na adresu koju sam dobila od Limunda, a za koju ona tvrdi da je tačna. Međutim, meni se pošiljka vratila. Na koverti piše da je adresa nepoznata. Moglo je da ostane na tome i da ja svoje pare nikada ne vidim, da sam pristala na slanje pre uplate. No, ispostavilo se da je ona student i podstanar na toj adresi, ali nigde ne piše njeno prezime (na vratima i sandučetu), pa je poštar zato nije našao.

  Naravno, zahtevala sam da mi ponovo uplati pare za poštarinu, ako želi da joj šaljem ponovo, jer nije bila moja greška, a ja ne želim da rizikujem da plaćam iz svog džepa, pa da mi se paket ponovo vrati.

 42. Dobar dan-ja sam do sada bila samo kupac i u poslednje vreme se nosim mišlju da i ja postanem prodavac-mada mi za sada mnogo stvari nije jasno -,pa bih zamolila nekoga od raspoloženih članova da mi da neki pametan savet ,na šta bih trebala da obratim pažnju-…unapred vam hvala…

 43. Drago nam je da nam se obraćaš za savet i pomoć pre nego se upustiš u nove poduhvate.
  Preporučujemo ti da pogedaš neke od naših prethodnih tekstova gde smo pokušali
  da pomognemo prodavcima nekim praktičnim savetima i da tu potražiš smernice za novi početak:
  http://blog.limundo.com/2012/09/kako-da-uticem-na-zavrsnu-cenu-aukcije/
  http://blog.limundo.com/2012/08/top-10-sta-se-trazi-na-limundu-a-nema/
  http://blog.limundo.com/2012/06/blago-sa-tavana-kako-ga-prepoznati/

  Ukoliko budeš imala bilo kakvih dodatnih pitanja stojimo ti na raspolaganju.

 44. Da bi stekla poverenje kao prodavac, prvo moras da napravis sjajne fotografije, koje ce uz prateci tekst, a koji mora biti tacan i u kome ces napisati/opisati i najmanju sitnicu. To stvara poverenje kod kupca. Na taj nacin je obavljeno vise od pola licitacije. Citaj tudje tekstove licitacija. Pregledaj ocene. Jednostavno, trazi se samo POSTENJE i uspeh je zagarantovan. I ne zaboravi- postuj pravilnik „limunda“.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh