Početna » IT » Prestupna sekunda

Prestupna sekunda

Sva deca znaju šta je prestupna godina, a znate li šta je prestupna sekunda?

Danas većina sveta koristi Gregorijanski kalendar uveden još 1582 godine. Jedna od njegovih odlika je postojanje prestupnih godina – to su godine koje imaju jedan dan više u februaru. Razlog uvođenja ovih godina je korekcija kalendara koja je potrebna jer je period koji nazivamo sunčanom godinom, a koji opisuje vreme potrebno za revoluciju Zemlje oko Sunca, nekih 6 sati duži od kalendarske godine. Drugim rečima, po završetku jedne cele rotacije Zemlja nije okrenuta Suncu istom stranom kao što je bila pre tačno godinu dana – već je pomerena za oko četvrtinu rotacije, tj. nekih 6h.

Prestupna sekunda vezana je ne za rotaciju Zemlje oko Sunca, već za njenu rotaciju oko svoje ose – vreme koje mi poznajemo kao dan. Samo trajanje dana, naime, nije uvek isto, već se polako produžava. Kada bi imali dovoljno vremena da čekamo, dan bi se toliko produžio da bi se okretanje Zemlje oko svoje ose sinhronizovalo sa okretanjem oko Sunca i dan bi trajao isto koliko i godina… No, ovo se verovatno neće desiti jer će Zemlja mnogo pre toga biti uništena, kada Sunce postane Nova zvezda – negde u dalekoj budućosti.

Ipak, te promene su, kako imamo sve preciznije i preciznije satove, primetne i danas. To polako i nepravilno usporavanje vremenom stvara odstupanje između vremena koje merimo i vremena koje računamo – što se lepo vidi na priloženom grafikonu. Srednji sunčev dan i dalje traje 86.400 sekundi, ali ova odstupanja vremenom postaju sve veća – i to toliko da neki precizni poslovi, kao što je satelitska komunikacija, trpe greške. Kako su usporenja nepravilna, ove promene se ne mogu unapred predvideti u dužem vremenskom periodu, pa se korekcije najavljuju tek kad se detektuju i to svega šest meseci unapred.

Da bi se ta odstupanja ispravila, uvedene su prestupne sekunde. To su sekunde koje se ponekad dodaju u ponoć, obično 31.12. ali ponekad i na noć između 30.6. i 1.7. – tačno na sredini godine. Takvu korekciju smo radili i pre nekoliko dana. 30.6.2012. postojala je i šezdeset prva sekunda (obično imamo sekunde od 0 do 59, pa je to bila sekunda 60).

Ono što je još zanimljivije je da ova korekcija nije prošla tako lako. Mnogo računarskih sistema, posebno onih nešto starijih i ne često resetovanih, imala je problem. Kako je, na žalost, ovo idealan opis jako pouzdanog servera, ovaj problem je i te kako bio primetan. Više velikih sajtova, kao što su reddit, Mozilla, ili sajt Quantas-a imali su toliko problema u radu da su korisnici bili onemogućeni da im pristupe. Efekat je bio toliki da je npr. dosta ugledni Wired objavio tekst pod nazivom „dodatna sekunda koja je oborila web„.

Uzrok problema bilo je konstantno, bezuspešno pokušavanje sistema da prilagodi razliku što je dovodilo do toga da računar nema resursa da obradi redovne zahteve. Suštinski, problem je u tajmeru visoke rezolucije, koji počne da intenzivno opterećuje procesor. To opterećenje je možda najlakše grafički prikazati – pa evo jednog grafikona koji prikazuje opterećenje procesora.

Problem je rešiv, a najbrže rešenje, bez ulaženja u tehničke detalje, jeste prost reset računara. Jako je bitno da proverite da li se ovo dešava i vašim serverima, ako ih imate, jer ne samo da će rad biti usporen, već će takav rad servera dovesti i do veće potrošnje struje, što dalje dovodi i do povećanog zagrevanja, što oštećuje i server i, kroz povećano grejanje i potrošnju struje, samu planetu.

Naravno, ne treba da vam kažem, da smo, kao prava eko-nastrojena kuća, mi ovo već proverili i tako gde je bilo prisutno, brzo ispravili. Da li ste i vi?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

4 Komentari

 1. Jelena Mladenovski

  Dobar dan,
  imam problem sa Kupindom već nekoliko dana – ne pojavljuju mi se uopšte slike tj. ponude, koju god oblast da izaberem (osim specijalnih ponuda sa leve strane, ispod kategorija). Slično je i sa stranicom „Moj Kupindo“ – kada se ulogujem izađu kategorije (moje poruke, račun i ostalo), ali ne i same poruke, kupljene stvari ni bilo šta drugo kada kliknem na neku od njih. Napomenuću pritom da je na Limundu sve u redu, funkcioniše kao i obično. Možete li, molim vas, da proverite o čemu se radi, da li je problem pojedinačan ili na višem nivou? Hvala!

 2. Olga Mirković-Maksimović

  @Jelena: molim te tvoje korisničko ime na Kupindu. Za početak nam kaži koji browser koristiš i koji operativni sistem. Dok ne proverimo šta se dešava pokušaj da promeniš browser kojim trenutno pristupaš.

  Olga
  Limundo tim

 3. Jelena Mladenovski

  Izvinjavam se sporom odgovoru – bila sam na putu.
  Moje korisničko ime je – jmladenovski; Koristim Internet explorer i operativni sistem Windows 7.

 4. Jelena Mladenovski

  Probala sam da pristupim Kupindu preko drugog browser – a kao što ste me savetovali. Preko Mozilla Firefox – a izlaze ponude, ali ne mogu da se ulogujem na moj Kupindo – prosto neće da prihvati lozinku.
  Pozdrav,
  jmladenovski

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh