Početna » Kupindo » Moćan alat u kupovini – pretraga

Moćan alat u kupovini – pretraga

Sve češće čujem komentare članova kako im je pretraga na Kupindu nejasna i komplikovana za korišćenje. Na Kupindu uskoro prelazimo broj od pola miliona predmeta. Impozantna cifra. Raznolikost predmeta nam omogućava da pronađemo nešto lepo i korisno za sebe ili druge. Pretraga upravo tome služi, radi sa nama i za nas traži ono što nam treba. Da bismo dobili željeni rezultat potrebno je da ovaj alat pravilno koristimo. Ovog puta ćemo se osvrnuti na osnove korišćenja pretrage za kupce.

Za početak u polje „Traži“ koje se nalazi u gornjem levom uglu naslovne strane potrebno je da ukucamo pojam pretrage tj. šta tražimo. Imajte na umu da je opcija „cele reči“ automatski označena. Ova opcija označava da tražimo pojam tačno onako kako je unet u polje za pretragu.

Na praktičnom primeru to bi izgledalo ovako: tražim akumulator. U polje za pretragu, pošto želim da dobijem više rezultata, unosim pojam „akumulat“. Zbog čekirane opcije „cele reči“ kao rezultat neću dobiti nijedan jedini predmet. Ako označim i opciju „u naslovu“ dobiću rezultate pretrage koji će obuhvatiti samo ono što je prodavac naveo u naslovu, a ne i sam opis predmeta.

slika 1

Kada odštikliram ovu opciju tek onda dobijam rezultate koji će obuhvatiti i akumulator. Važno: prilikom ovakve pretrage dobićemo rezultate iz svih kategorija u kojima se pominje reč „akumulat“ u opisu i naslovu predmeta tj. dobićemo rezultate za npr. akumulativno u nekoj od kategorija. Ukoliko postoje rezultati pretrage, sa leve strane u meniju možemo da pretražujemo po prodavcu,  gradu iz kog je prodavac (što je veoma značajno za lično preuzimanje predmeta), ceni, stanju, načinima slanja i plaćanja, kao i po popustima:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teško da ću naći akumulator u Knjigama, Nezi tela ili Igračkama. Klikom na kategoriju Auto i moto delovi sužavam pretragu na nešto više od 200 predmeta. Kako bih lakše pronašla predmet kliknuću na kategoriju Rezervni delovi, pa Autoelektrika, a kako bih što više suzila izbog ukucaću celu  reč – akumulator i postaviti cenu od 1000 do 4000 dinara. Dobijam stranicu sa filterima za ovu potkategoriju. Mogu da izaberem za koji model tražim, ko je proizvođač, kao i osnovnu boju. Nakon obeležavanja ovih filtera, potrebno je da se odlučim za jedan od tri predmeta, a jedan je čak na popustu.

Nismo završili sa pretragom. Njom ćemo se još baviti.  Gore naveden primer je jednostavan, bez mnogo filtera, ali će početnicima i onima koji se do sada nisu snalazili olakšati pronalaženje predmeta.

Napomena za prodavce: ukoliko prilikom postavljanja predmeta niste pravilno popunili dodatna polja, predmet neće biti vidljiv u pretrazi ili će potencijalni kupac dobiti pogrešne rezultate što, naravno, nije dobro. Da bi predmet bio vidljiv kupcima neophodno je da bude ispravno postavljen. U suprotnom – biće samo kap u moru.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh