Početna » IT » Sve što niste znali o arhiviranju aukcija i poruka na Limundu

Sve što niste znali o arhiviranju aukcija i poruka na Limundu

Zašto arhiviramo aukcije, podatke vezane za aukcije i Limundo poruke?

Kroz Limundo prolaze velike količine podataka. Na mesečnom nivou se:

 • isporuči oko 17 terabajta korisnicima,
 • pošalje i primi preko 1 500 000 Limundo poruka,
 • postavi preko 300 000 aukcija,
 • obavi stotine hiljada prodaja,
 • nudi preko 1 000 000 puta.

Svi ti podaci se čuvaju i prikazuju posetiocima sajta preko 6 000 000 puta svakoga dana.

Prvi i osnovni zahtev je da se svaka stranica na Limundo sajtu otvara najbrže moguće.

Brzina otvaranja stranica je naročito važna i zbog raširene mreže Limundo affiliate sajtova, koji na svojim stranicama prikazuju Limundo aukcije izabrane po često kompleksnim kriterijumima i koji naravno, žele da se prikazane aukcije učitavaju što brže kako bi privukle što više kupaca.

(Više na Limundo blogu: Kako da se uključite u Limundo affiliate mrežu i dodatno zaradite)

Ukoliko bismo sve podatke koji se skupljaju svakog meseca čuvali neograničeno, došli bismo u situaciju da naši serveri moraju da prođu kroz stotine miliona podataka da bi pronašli onaj jedan potreban za prikaz tražene stranice. To bi dalje značilo da bi se svaka web stranica na Limundu otvarala mnogo sporije nego što je to sada slučaj, a neke napredne opcije bi bile i nemoguće, jer bi njihovo izvršavanje trajalo minutima ili čak i satima.

Arhiviranje starih podataka je zato uvedeno kao jedan od najefikasnijih načina kontrolisanja eksplozije informacija.

Arhiviraju se aukcije koje su završene (uspešno ili neuspešno) starije od tri meseca, a da u tom periodu nisu ponovo pokretane i Limundo poruke starije od 60 dana.

Arhiviranjem aukcije sa servera uklanjaju se i slike vezane za nju, unosi u listi želja, kao i istorija ponuda vezanih za aukciju koja se arhivira. Novčane transakcije (provizije) koje su bile vezane za aukciju se ne arhiviraju, kao ni ocene date za uspešno završenu aukciju. U ocenama koje su vezane za arhiviranu aukciju se prikazuje samo naziv aukcije, bez linka ka, sada nepostojećoj, aukciji.

(Više na Limundo blogu: 5 najčešćih grešaka kod ocenjivanja)

Podatke o aukcijama ipak možete sačuvati!
Limundo Lister ima mogućnost snimanja svih vaših aukcija na lokalni računar. Tako čuvanje podataka o svim aukcijama postaje moguće i nakon tri meseca od kako su završene. Program je besplatan i dostupan na adresi http://lister.limundo.com.

Čuvanje arhive vaših aukcija nije jedina funkcija Limundo Listera, više o mnogim korisnim opcijama koje Limundo lister pruža možete pročitati na: Limundo Lister – program za brz i lak unos aukcija.

Možete sačuvati od arhiviranja i svoje Limundo poruke!
Iz istog razloga arhiviraju se i Limundo poruke koje su starije od 60 dana. Svoje poruke možete sačuvati na lokalni računar u tekst formatu klikom na Snimi sve poruke na računar. Ovom opcijom ćete dobiti sve Limundo poruke spakovane u jedan tekstualni fajl. Poruke možete snimati na svoj računar u svakom trenutku i onoliko često koliko želite. Tekstualni fajl je spakovan u zip arhivu kako bi se ubrzao download u slučaju da imate veliki broj poruka. Opcija za arhiviranje poruka je dostupna na pregledu poruka:
https://www.limundo.com/MojLimundo/Poruke

Ovakve procedure arhiviranja drže pod kontrolom rast baza podataka, tako da ključne tabele u bazama ne prelaze nekoliko miliona unosa.

Sama količina (veličina) podataka nije problem, jer je danas prostor za skladištenje vrlo jeftin. Međutim, velika količina podataka znači i mnogo vremena za njihovu obradu. Limundo koristi specijalizovane servere i softvere za indeksiranje, pretragu i keširanje (čuvanje brze kopije) velike količine podataka, ali čak i tada manja veličina baze znači bržu pretragu, brže nuđenje, brže otvaranje poruka, brži prikaz aukcija po kategorijama, brži Limundo generalno.

Zbog toga je redovno spremanje i čišćenje Limunda u interesu svih korisnika Limunda, a uz Limundo Lister i opciju arhiviranja poruka korisnici imaju zaokružen mehanizam da svoje podatke čuvaju na svojim ličnim računarima neograničeno.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

10 Komentari

 1. Sto ne bi „visak“ podataka bacili na neki drugi server i tako izbegli brisanje, a ujedno bi teret arhiviranja preuzeo Limundo umesto sto ga ovako prebacujete na korisnika?

  Cesto i zaboravim za ovo brisanje poruka, pa neke odu zauvek iako bi mi trebale…

  Takodje, ako je teret arhiviranja vec na korisniku, zasto ne napravite kroz Lister jednostavno ahrhiviranje svih podataka, poruka, liste zelja,…?

 2. Podaci se i prebacuju na drugi server, odnosno skladište se na medijima za arhiviranje gde se čuvaju tokom definisanog perioda.

  Kao što sam naveo, nije problem u količini prostora koju stari podaci zauzimaju, već što oni usporavaju pronalaženje i prikaz novih podataka i time usporavaju ceo sistem.
  U slučaju Limunda pričamo o velikim brojevima, za godinu dana bi se u bazama nakupilo stotine miliona podataka, a od toga manje od 10% bi bilo zaista korišćeno.

  Za sledeće verzije Limundo listera jesu predviđena poboljšanja kao što su arhiviranje Liste želja, poruka, ocena itd.

 3. Jasno da se prebacuju na drugi server, ali se ti podaci ne mogu aktivno koristiti od strane korisnika – a to je kao i da ne postoje (sa korisnicke strane posmatrano). Nego, da li bi moglo, da prebacite tu arhivu koja bi usporavala ovaj postojeci sistem na jedan potpuno nezavistan sistem cak i domen, recimo arhiva-limundo.com i koji bi obradjivao iskljucivo te externe zahteve za „starim“ porukama i isteklim aukcijama. Time se ne bi opterecivao i usporavao postojeci sistem… Mislim da tako nesto radi i Gmail sa attachmentima uz mailove.

  Sto se tice brisanja i arhiviranja poruka, dok taj posao ne preuzme Limundo, posaljite obavestenje korisniku putem Limundo poruka u vidu podsetnika da se poruke koje poseduje brisu za 30, 10, 1 dan(a), recimo.

 4. Ja licno, verujem da znate sta radite i da to radite u nasu korist, jer je to vasa korist! Cenim trud, a efikasnost krejnjeg proizvoda se, naravno, stalno povecava. To je formula i toga se drzite. Hvala!

 5. ok

 6. @maxi
  Prebacivanje podataka na drugi server gde bi bili dostupni je u teoriji moguće, ali bi se opet pojavio problem ogromne količine takvih podataka, što dalje znači da bi bilo potrebno više servera za opsluživanje arhive nego za sam Limundo (da bi se obezbedilo otvaranje takvih podataka za manje od pet minuta po kliku). To očigledno nije isplativo niti smisleno.

  Poruke starije od 60 dana se obračunavaju i brišu svakoga dana u toku noći. Svakodnevno slanje Limundo poruke-podsetnika da će Limundo poruka biti obrisana poništava sam smisao držanja broja Limundo poruka pod kontrolom putem arhiviranja.

 7. Kome trebaju neki podaci, neka ih na vreme snimi !

  Limundo dovoljno dugo čuva sve te naše podatke.

 8. „Kome trebaju neki podaci, neka ih na vreme snimi !
  Limundo dovoljno dugo čuva sve te naše podatke.“
  Upravo kako gore reče član. Pa pobogu, jel i nos da Vam brišu? Dakle, do koje mere su ljudi lenji i na druge prebacuju svaku vrstu odgovornosti to je strahota!!!!

 9. Nešto se mislim… odgovaralo bi mi da mi neko spakuje sve moje podatke i dostavi mi ih na USB-u najvećeg kapaciteta ljubičaste nijanse, to je sada IN. Preferiram Post Express, ali u interesu završetka posla, može i druga kurirska služba, samo da provereno donosi na vrata – nikakvi šalteri ne dolaze u obzir. Podaci da budu arhivirani u dva foldera i to: jedan za aukcije, sa pod-folderima uspešno i neuspešno završenih i drugi, sa porukama.
  Toliko. Hvala mi što postojim!

 10. Auuuu, ni sanjao nisam da toliko podataka prolazi kroy Limundo servere. Meni lično, kad se završi aupkcija i transakcija i padne ocena stvarno ništa ne treba da se yadrži na serveru. Ako mi nešto baš i zatreba da sačuvam, jednostavno copy>paste u neki text file je sasvim dovoljno. Na taj način imam te podatke sačuvane dokle mi trebaju i gde su mi dostupni uvek bez obzira radi li internet ili ne. Ne budite lenji i čuvajte svoje !!! Ko nezna kako se te najbazičnije stvari rade bolje da se mane kompjutera i ćorava posla .

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh