Početna » Limundo » Blago sa tavana – kako ga prepoznati?

Blago sa tavana – kako ga prepoznati?

Akcija Veliko spremanje Srbije u okviru kampanije Očistimo Srbiju, održava se danas, 9. juna.

Veliko spremanje Srbije postala je, čini se, najveća volonterska akcija u Srbiji u poslednjih 30 godina. To je dan kada svi voljni građani udruženo rade na čišćenju reka, šuma, parkova u svojoj lokalnoj zajednici. Građani mogu i individualno da pomognu čišćenjem sopstvenih tavana, podruma i dvorišta.

Ne mora nužno biti otpad sve što mi mislimo da jeste.

Postoje stari elektronski uređaji koji su postali predmet interesovanja kolekcionara i za koje na Limundu možete dobiti i desetostruko veću svotu novca nego što biste dobili recikliranjem.

Ovaj tekst tu je da vam pomogne da procenite šta je za reciklažu a šta ima smisla prodavati.

Stara elektronika koja ima vrednost
Verovali ili ne za neke primerke starih i davno popularnih računarskih konzola, na kojima su naši roditelji trošili mladost, možete dobiti i do 15.000 dinara prodajom na Limundu. Slično je i u slučaju starih radio aparata i gramofona proizvedenih pre 30 i više godina. Radio aparate možete potražiti među antikvitetima na Limundu a glavna tema ovde biće stari računari.

Kako da prepoznate vrednost?
Ukoliko imate uređaj koji liči na debelu računarsku tastaturu ili na kompletan računar čudnog oblika a na sebi ima oznaku “Zx Spectrum”, “Commodore”, “Amiga”, “Amstrad CPC”, “Atari” nikako ga nemojte reciklirati.

Evo nekoliko motivišućih primera:

1) Pre samo nekoliko dana, jedan primerak  račinara Amiga 600 prodat je na Limundu za čak 6851 dinar.
2) Rekord u 2012. godini drži Amiga 1200 koja je prodata za neverovatnih 13331 dinar.

Dobra situacija je i sa Zx Spectrum računarima na kojima su se, između ostalog, vežbali i prvi jugoslovenski programeri testirajući mogućnosti programskog jezika Basic:
3) U februaru je Spektrum, nepoznate ispravnosti, dostigao senu od 2201 dinar,
4) dok je samo Microdrive za Zx Spectrum (nešto slično flopiju) dostigao cenu od 1002 dinara.

Da li ste zadovoljni cenama koje postižu predmeti čije su preformase slabije od bilo kog mobilnog telefona koji se danas proizvodi (računajući i telefone koji nisu “smart”)?

Ovi računari imaju status kolekcionarskih predmeta a zbog velikog interesovanja i dobre prodaje, uskoro, na Limundu, uvodimo posebnu kategoriju za retro računare.

Za razliku od ovih dragocenosti, neke stvari jesu elektonski otpad i potrebno ih je reciklirati.

Ukoliko je nerecikliran, veoma je štetan po životnu sredinu.  Na globalnom nivou količina elektronskog otpada raste 5% godišnje, što ga čini najbrže rastućim otpadom na planeti. Da budemo još konkretniji, prema podacima sa sajta Očistimo Srbiju svakog sata, u svetu, odloži se 4.000 tona e-otpada, a kompanije koje otkupljuju ovu vrstu otpada niču kao pečurke posle kiše.

Kompanije za otkup elektornskog otpada posluju  (i to vrlo uspešno) i u Srbiji i nude zaista korektne cene za vaše stare televizore, radio uređaje, kućne aparate, računare i slično. Sjajno je što imamo priliku da recikliramo stare uređaje, oslobodimo prostor koji su nam zauzimali, pomognemo našoj životnoj sredini a da pritom i zaradimo ne baš zanemarivu svotu novca.

Pravi elektronski otpad:
Primerci koje ću ovde predstaviti deo su moje lične kolekcije otpada koju sam složio na jedno mesto gde čeka skori dolazak otkupljivača. Kako poznajem prilike i Limundo tržište zaključio sam da ove uređaje nema smisla postavljati na aukcije.

Ovi predmeti nemaju ni upotrebnu ni kolekcionarsku vrednost tako da im je mesto u fabrici za reciklažu:

1) Neispravan i nekompletan računar 286 – sredina osamdesetih godina.
Sa procesorom sporijim od 25Mhz, čak jednim megabajtom ram memorije i neispravnim hard diskom od 20 megabajta ova naprava zrela je za reciklažu. Kolekcionarska vrednost ne postoji jer su ovo već računari koji su imali masovnu proizvodnju.

2) Neispravan Sony radio kasetofon – početak osamdesetih godina.
Pokvarena glava, zvučnici probijeni a svaki potenciometar zaribao. Zaista se ne može upotrebiti. Previše je mlad da bi imao kolekcionarsku vrednost.

3) Neispravni CRT monitori – ja ih imam čak tri a teški su ukupno preko 20 kolograma. Cena ispravnog običnog CRT monitora na Limundu je između 1.000-2.000 dinara. Zbog male vrednosti i potencijalno velikog iznosa poštarine više vam se isplati reciklaža.
4) Neispravni CRT televizori – Kod mene se nalaze dva. Sličan slučaj kao i sa monitorima, s tim što je otkupna cena televizora baš primamljiva.
Ukratko to su stvari koje ne možete prodati na Limundu za novac koji bi vas zadovoljio. U tom slučaju boje je da pomognete čišćenju životne sredine.

Savet za kraj:
Ukoliko niste sigurni da li predmet koji posedujete (bilo šta da je u pitanju) ima komercijalnu vrednost, odličan način provere je pretraga završenih aukcija na Limundu uz pomoć Google-a. U pretraživać jednostavno unesite pojam koji želite da pretražite, stavite  razmak i upišite site: limundo.com
Primer pretrage za Commodore 64

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

20 Komentari

 1. Svaka čast! Korisni saveti!

 2. Odlicni saveti, bilo bi dobro da ih bar jedan deo ljudi kod nas poslusa i deluje u skladu sa njima…zajedno mozemo mnogo toga, nije tesko biti fin i pridrazavati se nekih ekoloskih pravila….

 3. Neispravan i nekompletan računar 286 .. mozda za vas za reciklazu , za mene je to kolekcionarski primerak , koliko je tih racunara u Jugoslaviji bilo ???? 1 , 2 ,3 ???

 4. Evo baš sam skinuo sa tavana stari računar (commodore64) 🙂

 5. @ratnik
  Pa možemo da se dogovorimo, postaviću ti ga na Limundo aukciju 🙂
  Šalim se, bilo je dosta 286ica kao i starih IBM-ovih XT računara u Jugoslaviji.
  Konkretno, jedna od prvih masovnih upotreba bila je u daktilobiroima kada je štampa knjige dobila svoj današnji obik.
  Od tih mašina, računari su polako uplovili u naš svet i kreće njihovo masovno eksploatisanje.

  @Muzica85
  Javi nam obavezno rezultate prodaje.

 6. Ja sam godinama prebacivao, svoj stari kompjuter commodore 128c, iz ormana u orman i samo mi je zauzimao mesta. Proverio sam mu ispravnost i stavio ga na licitaciju, na kojoj je prodat, za meni neverovatnih, 3.561 dinar. To je prava reciklaza!

 7. da da AMIGA 1200 je kod mene i Amiga Phase V Blizzard 1230 64MB RAM turbo za A1200 za nju tako da ispravka cene je na 25 334 din i vredi svaku paru koju sam dao za nju.
  a sto se tice 286-ica bilo ih je ko pleve i onomad tako da 1,2,3 bas i ne pije vodu
  drasticna razlika je sto i dalje PC-jevi nemaju neku kolkcionarsku vrednost sem u nekim extremnim slucajevima ali i dalje se radi o nekoj sitnoj pari jer svaki PC i dalje radi ono sto je i njegov daleki pradeda mogao da radi. Kod ostalih racunara je to moguce samo preko emulatora , ali nemate taj pravi osecaj kao kad vasa prijateljica stoji na stolu ispred vas ….

 8. 286 računara u bivšoj YU je bilo na desetine hiljada. Možda i stotine hiljada. Besmisleno je to čuvati jer zaista (sada) nema vrednost. Možda jednog dana…

 9. E lepa vest.Naime imam ispravan: Spektrum48+,comodore 64 kompletan,sa iterfejs karticom,dzojisticima;ispravan gramofon Odeon na navijanje,Super Ikonatu 532/16 s optikom zeiss-icon..to je dosta star fotoaparat..al nemam film 6×9 za njega..Imam i originalni zippo upaljac iz 1953.godine..itd.Motorcikl Victoriju iz 1953.ce..s papirima.Chakam da im josh malchice poraste vrednost:)

 10. Vrlo dobri saveti, u danasnjoj besparici sigurno svako ko nije „tikva bez korena“ ima puno stvari koje bi mogle da obraduju neke kolekcionare, Necija starudija moze lako biti necije blago u zavisnosti od interesovanja. Dodao bih samo da kada nesto dobro nadjete samo da se ocisti bez prepravljanja i „popravki“ ili farbanja. Stavljajte na prodaju stvari koje vam stvarno ne trebaju, velika je mogucnost da upravo sada neko kuka za tim.

 11. Extra saveti, podsecaju na doba kada je Comadore64 bio vrhunska igracka konzola 🙂

 12. Već neko vreme sam zaražen History emisijama tima American Pickers i Storage Wars, pa mi je cela ova priča poprilično zanimljiva i poznata.
  Ja sam pretražio svoj tavan i osim nekih igračaka koje planiram da ostavim deci, nisam našao nista vredno. A i neke stvari koje se skupljaju u stranim zemljama kod nas nemaju nikakvu vrednost :/

 13. Iako je za primer „neverovatno uspešne licitacije“ pomenuta Amiga, ne znam zašto je izostavljeno da to što je ta Amiga imala uz sebe kao prateći ardver teško može da se nadje i na ebay-u. A tamo krš osnovna Amiga ide za 150 evra… minimum.

  Dakle treba paziti gde se šta plasira

 14. Iako je za primer „neverovatno uspešne licitacije“ pomenuta Amiga, ne znam zašto je izostavljeno da to što je ta Amiga imala uz sebe kao prateći ardver teško može da se nadje i na ebay-u. A tamo krš osnovna Amiga ide za 150 evra… minimum. a tek rezervni čipovi i delovi koje je autor okarakterisao kao „bespotreban otpad“… nisam siguran…

  Dakle treba paziti gde se šta plasira

 15. Ja obicno sve sto imam, nece niko ni kada dzaba dajem.

 16. Ja sam na mom tavanu uredno odlozio moj ispravan Commodore 64 sa ispravnim „kasetofonom“ i kutijom kaseta sa igricama.
  Cuvam ga kao uspomenu, da sutra, ako se upletem u pricu o tehnologiji sa mojom decom imam jednu relikviju za pokazivanje.. 🙂

 17. Ima neko Commodore 64 na prodaju?

 18. Imam ja Commodore 128. Jel moze da zavrsi posao?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh