Početna » Blog » War on Sharing @Share

War on Sharing @Share

26.4-28.4.2012. u Beogradu je odražana druga po redu Share konferencija.
Još za onu prošlogodišnju, organizatori su rekli da je prerasla samu sebe.
Ovo znači da je u isto vreme bilo toliko različitih dešvanja u različitim salama
Doma Omladine, da posetilac ne može da postigne da vidi sve što bi želeo,
što stvara pozitivnu napetost i povećava uzbuđenje.

A uzbeđenje i posetilaca i govornika ove godine nije jenjavalo sva tri dana i noći.
Posebno su bili ushićeni oni koji su se prvi put našli u Beogradu, a toliko su o njemu slušali ili čitali. Jer, ako je Beograd zaista grad koji izgleda kao unutrašnjost glave čuvenog SF pisca Brusa Sterlinga, kao što je on rekao prošle godine na Share-u, onda je to definitvno mesto na kom futuristi, haktivisti, aktivisti, pirati i borci za slobodan virutelni svet žele da budu.
Makar na tri dana. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaista, u moru mladih hipstera, na hodnicima Doma Omladine odmah sam zapazila i grupicu nešto starije cyberpunk gospode. Npr. visok, krupan muškarac, u 50tim godinama, duge kose farbane u crno, u crnim kožnim pantalonama sa nitnama i u roze majci, jeste čuvena Khannea Suntzu, skupa i poželjna cura iz Second Life-a, ujedno bloger(/ka), aktivista, transhumanista i konceptualni umetnik. Na Share-u drži zapaženo predavanje o singularnosti – disciplini koja se bavi ubrzanim razvojem veštačke inteligencije i anticipiranjem onoga što dolazi kada ona bude mogla sama sebe da unapređuje; transhumanizmu, mind uploadingu, zameni delova tela i organa, 3d printovanim protezama koje će imati čak i bolje performanse nego naši prirodni delovi tela, na posletku, o zameni ljudi robotima…. A sve to čeka nas u vrlo, vrlo skoroj budućnosti. Pripremite se.

Ipak, ono o čemu su najviše govorili – Elizabeth Stark, pravnica sa Harvardu, Katizia Rodriguez, predstavnica organizacije Electronic Frontier Foundation, Daniel Domnscheit -Berg iz Openleaks-a (odn. Wikileaks-a) i mnogi drugi – pa gotovo svi, jeste rat koji besni sada. Rat za slobodan internet.

Ako je prošlogodišnja konferencija prerasla samu sebe, ono što je preraslo ovogodišnju konferenciju, jeste sam njen naziv – SHARE!
Još prošle godine kada je nastao Share, ovaj naziv pozivao je da deljenje slavimo kao jedno od najvećih dostignuća saremenih tehnologija jednako dostupno svima i da ga maksimalno koristimo kao bismo razvijali sebe i svet činili boljim mestom za život.
Danas ovaj naziv ima sasvim drugačiju težinu. Deljenje postaje Sveti Gral za koji se ujedinjeno bore svi slobodnjaci i slobodoumnici današnjice. U godini u kojoj su u američkom senatu izneti predlozi zakona SOPA i PIPA, te sklopljen međunarodni sporazuma ACTA, reč share postaje mantra koja odzvanja internetom ali i IRL jače nego ikada.
Kao što reče Jérémie Zimmermann, jedan od govornika, loša vest je – vodi se rat za slobodno deljenje, dobra vest je – možemo da ga dobijemo.

Za kraj ovog bloga, vraćam se na početak konferencije. Otvorio ju je, ko drugi nego predstavnik Pirate Bay-a, Peter Sunde. Osim što je istakao svoje lično zadovoljsvo što je ovaj sajt u Srbiji čak na 19. mestu po posećenosti, poslao je jedinstvenu poruku na originalan način – ispremeštao je slova SHARE i poručio:

A R I S E !

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

4 Komentari

  1. Od sada Marina samo ovakve postove da pises…
    Odlican 10+…

  2. Koga zanima ovo, pisite o kupindu a ne vasa misljenja o nekim konferencijama, za to napravite privatan blog, jako neozbiljno od vase firme da postavlja ovakve clanke na blogu firme.

  3. Da znaš šta je SHARE konferencija i koliko je bitna za razvoj interneta u Srbiji (pa i regionu), ti verovatno ne bi ni razmišljao da postaviš ovakav komentar. . .

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh