Početna » Blog » Od papira do Smashingmagazina – Limundograd designed by Mrki

Od papira do Smashingmagazina – Limundograd designed by Mrki

Limundograd desktop kalendar koji sam poslao na takmičenje na Smashingmagazine, pojavio se među 30-ak kalendara „umetnika“ sa cele planete. A ko zna koliko ih je poslalo. Elem, smashingmagazine je zakon. Šire znanje o svemu, vezano za dizajn, web, kodiranje… I to sve for free…

Put od lista papira do smashingmagazine-a nije bio lak.

Crtam od malena, sve i svašta i nisam neki crtač. Više sam precrtavao nego što sam crtao, ali znam da nacrtam ponešto. Sećam se rada iz likovnog na temu „Apstraktna umetnost“ – dobio sam 5 za samo jednu liniju izvučenu četkom i crvenom bojom. Koliko je to bilo apstraktno nama u 6. osnovne? Nemam pojma, ali valjda takve stvari utiču na čoveka.

Photoshop sam naučio na burazerovom Pentium kecu, na 90mhz, davne 1996. godine. Siguran sam da je taj Pentium bio među prvima te jačine kod nas. Lepota rada na takvom računaru se nikako nije odražavala kroz brzinu. Skroz naprotiv, sve što sam isprobavao u Photoshopu trajalo je večnost. Čekajući neke od rezultata raznih varijacija filtera komotno sam kuvao kafu. Jesam se napio kafe u to vreme, ali sam i dobro zapamtio to što sam učio.

Illustrator sam naučio od jednog kolege dok sam radio u marketinškoj agenciji. Naučio sam ga za nepuna 3 školska časa. Radili smo ambalažu za Fantu i jednostavno je tako moralo. Od tada Illustrator prosto obožavam iako znam da koristim skromnih 25% njegovih mogućnosti. Tešim se da ima vremena, tek ga koristim 11 godina.

Pre toga sam hteo da upišem neku grafičku školu u inostranstvu, ali pošto sam se vratio da produžim vizu, naleteo sam na obavezu da redovno odslužim vojni rok. Tako sam ostao bez tog grafičkog obrazovanja (Al’ sam upoznao kuma u vojsci. I za njega bih sada sve dao).

Limundograd, kao ideja, verovatno se „kuvao“ duže nego što je meni trebalo da ga nacrtam. Da ne lažem, možda 25 minuta. Veći problem je bio da ga iscrtam u Illustratoru, a još veći da ga animiram u fleshu. Animacija (moja najveća ljubav) i nije baš nešto spektakularno ispala, ali taman toliko da ima pokret. Ima fore, naučiću i da animiram.
Većina vas je već videla Limundograd, a da bi ga videli ljudi koji vole da šire i dele svoje znanje sa drugima putem smashingmagazine-a, trebalo je tačno 12 dana.

Da li je moguće da je potrebno 15 godina svakodnevnog rada i učenja da se zasluži ovako nešto? I da li je za sve ovo potrebna bilo kakva priznata škola čijom diplomom bih pravdao svoje znanje?

Razmislite sami i uživajte u wallpaperima

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

  1. Ne što je naš, nego je stvarno najlepši medju onima na Smashingmagazine-u. 🙂
    I samo jedno pitanje. Čemu tolika skromnost („i nisam neki crtač“), kada ćemo se svi složiti da odlično crtaš?

  2. Bone Mrki.!!!. Bravo i za one koji idu uz tebe. Svtsko (priznanje) a nasi (Dizajneriiiim)

  3. Hvala drugari, trudimo se, to je najvažnije…

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh