Početna » Limundo » Kako da poboljšaš prodaju na Limundu?

Kako da poboljšaš prodaju na Limundu?

Na Limundu trenutno ima oko 85 000 aukcija. Kako da postigneš da baš tvoja aukcija bude primećena i da dostigne željenu cenu? U ovom blogu saznaćeš kako da na lak način to učiniš.

Prelazimo odmah na stvar. Postoji veliki broj trikova koje prodavci koriste kako bi baš njihove aukcije bile primećene. Ti trikovi mogu se grubo podeliti na dve vrste:

 • Vidljivi i
 • Skriveni.

Ukoliko se koriste na pravi način, gotovo idealno dopunjuju jedni druge. Krećemo sa otkrivanjem.

Prvo ćemo pričati o vidljivim trikovima.

Oni su ništa drugo do opcije naglašavanja aukcije: Top Aukcija, Masna slova, Nek’ sija. Ove opcije pomažu da vaša aukcija bude, prosto rečeno, upadljivija kupcima. Od nedavno, ove tri stare kajle Limunda, koje Limndovci dobro znaju, dobile su zaista jaka pojačanja u vidu opcija:
Top kategorija
– aukcija se nalazi na vrhu odabrane kategorije. Aukcija je i označena posebnim simbolom.
Top potkategorija
– aukcija se nalazi na vrhu odabrane potkategorije. Takođe je označena posebnim simbolom.

Novost je, takođe, da se opcije naglašavanja mogu dodavati u bilo kom trenutku, tako da imate mogućnost i slobodu da upravljate pozicioniranjem vaše aukcije na sajtu. Opcije naglašavanja mogu se kombinovati na razne načine.

Top aukcija

Opcije naglašavanja morate koristiti promišljeno kako bi vam se isplatile:

Nećete prodati predmet koji košta 10 000 dinara u radnji za 12 000 dinara na Limundu samo zato što ste izabrali Top Aukciju. – Budite realni.

Opcije birajte i prema vrednosti predmeta – Ukoliko prodajete knjigu koja košta 800 dinara da li će vam se isplatiti da platite 300 dinara za Top kategoriju?

Kombinujte opcije Top Aukcija i Top Kategorija – Ovo je ubitačna kombinacija jer će predmet biti prvi u kategoriji, biće promovisan i na naslovnoj stranici sa ostalim Top aukcijama, a kada kupci odu na link Sve top aukcije predmet će i tamo imati oznaku da je Top. To je win-win-win situacija.

Kada smo sa opcijama naglašavanja kupce doveli do naših predmeta potrebno je samo još da ih odobrovoljimo da licitiraju na baš našoj aukciji, postoji još caka koje možemo da iskoristimo kako bi predmet bio vidljiviji.

Posmatrajte vaš predmet očima kupca i zamislite šta biste voleli tamo da vidite?
Siguran sam da ćete i sami doći do sjajnih ideja, ali evo nekoliko tehničkih saveta:

*Ne koristite fotografije sa interneta i fotografije drugih prodavaca – Ovo je jako važno, pogotovo kada su u pitanju polovni predmeti. Kupac voli da vidi predmet koji kupuje i  ima pravo da bude zahtevan.

Slikajte predmet lepo i iz svakog ugla. Probudićete veće poverenje kod kupaca i licitiraće bez zadrške i pomisli „zašto li ovaj nije postavio prave fotke?“. Za dodatne informacije pročitajte blog kolege Aleksandra: Pusti fotografiju da proda predmet.

*Napravite dobar opis predmeta – Ne pišite previše dugačak a ni previše štur i kratak tekst.  Vodite računa o štamparskim greškama, slogu i nemojte koristiti Caps Lock jer u elektronskoj komunikaciji označava vikanje. Zašto biste vikali na vaše kupce?

Vaše aukcije su vaše prodavnice. Lepo ih sredite i pripremite za otvaranje. Budite ljubazni prema potencijalnim kupcima.

*U naslovu aukcije koristite ključne reči koje dobro opisuju predmete koji prodajete
Dobar primer:Apple iPhone, boja bela, 16GB dobro očuvan, simfree“
Loš primer: „Najbolji telefon na svetu!!!!!!!!!!!!!“

Izbegavajte specijalne znakove (minuse, pluseve i zvezdice i sl.) i nemojte crtati karakterima samo zato što tp lepo izgleda. Ništa nećete postići ukoliko aukciju naslovite: „*****$$$$$Mini-Suknja$$$$$*******“. Postoji mogućnost da zbog specijanlih znakova aukcija bude nevidljiva u pretrazi.

Dodatne informacije o pretrazi na Limundu možete pronaći u blogu Pretraga na Limundu.

*Koristite mogucnost da objavite odgovore na zanimljiva pitanja na svojoj aukciji – Objavljivanje zanimljivih pitanja/odgovora će dati dodatne informacije kupcima, plus što će pitanja i odgovori biti dodatno indeksirani od strane Google-a što može doneti dodatne posete tvom predmetu.

*Uvek razmotrite postavljanje aukcije sa početnom cenom od 10 din. –  Ove aukcije se posebno promovišu na naslovnoj strani i kroz pretragu na kategorijama, tako da ovakve aukcije budu mnogo vidljivije od drugih. Aukcije sa početnom cenom od 10 din izlaze na listanju preko linkova „10 dinara aukcije“. Atraktivne i kvalitetne aukcije će dostići realnu cenu, a biće više promovisane i time imati veću šansu kod kupaca.

*Pored bezbednosti, korišćenje Limundo Cash-a može da ti poveća i prodaju – Limundo Cash je najsigurniji način plaćanja koji uliva poverenje kupcima. Takve aukcije će biti dodatno promovisane na pretrazi i u kategorijama preko linka „100% sigurna kupovina“. Kupci često koriste ovu opciju u pretrazi.

*Uvek pokušajte da cenu predmeta postavljate na dinar ispod okruglih brojeva. – Npr 2999 umesto 3005 din. Kupci imaju mogućnost pretrage po opsegu cena i najčešće unose cele brojeve. Tako je pretraga predmeta sa cenom „izmedju 1000 i 3000 din“ mnogo učestalija od pretrage „između 1000 i 3100 din“ i predmet sa cenom od 2999 din će biti prikazan česće od predmeta sa cenom od 3005, iako je razlika samo 6 dinara.

*Izbegavajte veštačko dodavanje ključnih reči, naročito onih koji nemaju veze sa  predmetom –  Time se krše pravila Limunda a i Google kažnjava takvo ponašanje. Takođe, ni kupci neće biti oduševljeni kada pretraživajući iPhone proizvode nalete na nečiju ponudu Ariljskog pamučnog veša.

*U kategorijama gde postoje dodatne karakteristike (dodatni opis proizvoda) prilikom unosa, popuni što više dodatnih karakteristika i potrudi se da izabereš što tačnije vrednosti  – One će se koristiti u pretrazi za bolje pozicioniranje tvojih predmeta.

Pokrenite prodaju prateći ove savete i javite nam rezultate. Cake koje koristite a mi ih nismo napomenuli, možete podeliti sa ostalim Limundovcima u komentarima.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

20 Komentari

 1. 1. ‎“*Uvek razmotrite postavljanje aukcije sa početnom cenom od 10 din.“ Sa ovim se ne bih složila, jer mi iskustvo ne govori u prilog tome. I sad me srce boli, kad se setim koliko predmeta sam prodala za samo 10 dinara, a vredeli su bar 10 puta više. Jednostavno, roba samu sebe prodaje. Kupci, uglavnom, ne traže predmete koji su najjeftiniji (10 din.), već predmete koji su im potrebni, iz nekog razloga… I ako nema dovoljno zainteresovanih (protivponude), onda nema ništa ni od licitiranja, tj. predmet ode za tih 10 dinara, prvom koji je dao ponudu… Šteta!

  2. ‎“*Pored bezbednosti, korišćenje Limundo Cash-a može da ti poveća i prodaju“… i u ovo se nisam uverila, tj. praksa je pokazala skroz drugačije. Naime, ja uglavnom uvek omogućim ovu opciju u uslovima plaćanja, ali od svih mojih aukcija (bilo ih je preko 250), samo je JEDNA osoba iskoristila ovaj način. Najveći broj kupaca je ukazao poverenje kurirskim službama, jer tada mogu da plate pouzećem, što skoro svima najviše odgovara.

  3. ‎“Cake koje koristite a mi ih nismo napomenuli, možete podeliti sa ostalim Limundovcima u komentarima.“ Moje neko iskustvo je pokazalo da ovo uspeva da proda predmet, mada nije pravilo: POKLON! Svima nama, priznaćete, prijaju pokloni i privlači nam pažnju nešto što možemo dobiti džabe. S obzirom da spadam u one prodavce na Limundu koji ne trguju (preprodaju), već prodaju isključivo svoje polovne stvari iz kuće, uvek nađem i nešto što baš i nije za prodaju, ali mi ne treba, a žao mi je da bacim. Takve sitnice onda stavljam na POKLON, uz predmete koje teže prodajem. Eto, to je možda nekome korisna informacija… 🙂

 2. @Melinda
  Hvala na prenošenju tvojih iskustava kao prodavca na Limundu.
  Što se tiče početne cene od 10 dinara, ona zaista nije jednako dobra za sve predmete.
  Predmet mora biti atraktivan da se ne bi prodao po početnoj ceni.

 3. Stavis cenu 99 din i ide k`o alva 🙂

 4. Da budemo realni,Melinda je u pravu,svako kupuje ono sto mu zatreba, i ako je cena tog proizvoda 10 din u radnji,ako mu to bas treba on ce za to dati i 1000 din ako nema da se nadje u radnji.

 5. Olivera | 13.04.2012. – 13:13
  da, ode sve, ali uz „malu“ pomoć prijatelja.
  i nemoj nikoga dovoditi u zabludu sa tuđom fotkom

 6. Moje iskustvo govori o tome da kad postavljam aukcije uvek postavljam predmete iz sto vise razlicitih kategorija ,jer i ja kad trazim nesto obavezno pogledam u sve aukcije kako bi smanjila troskove transporta. Za sve obavezno naglasim detaljno stanje predmeta,duzinu gazista i kad postavljam odelo stavljam detaljne dimenzije . U slucaju da odgovaram na postavljeno pitanje obavezno odg.pocinjem Postovanje ,a na kraju odg.se zahvaljujem na interesovanju – smatram da je to kljuc uspeha !

 7. Melinda za pokloncice si sto posto u pravu,svaka ti cast-isprobala sam i funkcionise

 8. Imam Markirane satove koje bi dao u prodaju, neki od njih dostizu vrednost i do 40,000 din u radnjama.Zanima me vase misljenje po kojoj pocetnoj ceni da ih dam na limundu.

 9. retko ko stavlja predmet koji stvarno vredi za 10 din a da nema jednog ili vise ˝prijatelja˝. Bar sam se ja opekla nekoliko puta

 10. @Danijela: drago mi je da je moje iskustvo koje sam ovde prenela koristilo još nekome, zato i delimo iskustva. Takođe si i ti potpuno u pravu, što se tiče poruka… Naime, isto tako se svakome javim sa „Poštovanje…“ kao i u potpisu „Hvala na interesovanju, svako dobro Vam želim!“ i tome slično. 🙂 Mislim da je to najosnovnija kultura u ophođenju prema drugima i jasan pokazatelj nivoa vaše inteligencije, slika vas samih, kakva ste osoba i šta od vas može da se očekuje. Kad mi neko pošalje poruku bez ikakvog pozdrava na početku i bez potpisa na kraju, sa pitanjem punim slovnih i gramatičkih grešaka, a o persiranju ne vredi ni govoriti, onda znam i sa kim imam posla. 😉

  @Vasilije: to ne može niko da te savetuje, jer robu koju prodaješ samo ti vidiš i znaš njenu vrednost. Jedino što može da „pomogne“ je izuzetno dobra fotografija, verodostojna, i realan opis predmeta. Ako je roba verno prikazana, kupac će znati i njenu vrednost, s toga će dati i neku realnu ponudu. Ako je slika „sa interneta“ teško da može uliti poverenje (to jeste slika tog predmeta, ali ne TOG tvog predmeta!), pa će ljudi lako odustati. Ja sam jedna od takvih, npr. No, ovo važi samo za prave, ozbiljne ljude, koji cene sebe i druge, međutim puno je onih koji koriste Limundo za „ubijanje vremena“ (kao on-line igricu), pa klikću po „ponudi“ samo da bi se zabavili… Sve u svemu, ako ta roba nema dovoljno zainteresovanih, džabe svi „trikovi“ i verodostojnost. Kod aukcija od 10 din. rizik je uvek prisutan, i uvek prevelik. 😉

  Ali, ako već pitaš za mišljenje, moje je dosledno ličnom osiguranju od gubitka: stavila bih onu početnu cenu, s kojom bih bila zadovoljna, dakle, kao kod cenkanja… koja je najniža cena koju tražiš, ispod koje nećeš da trguješ!? Ako neko da ponudu, odlično, a ako bude još i kontra-ponude, super, dobijam i više od očekivanog! 😉

  SREĆNO NAM SVIMA!!! 😀

 11. thedaywalkergirl

  Zadravo,

  Juce nam je bio prvi limundo rodjendan. A sve je pocelo slucajno. Bilo nam je potrebno 3500eur za skolarinu. Mesec, avgust. Znaci samo 60 dana rok za placanje. Trebalo nam je 90 dana, ali smo uspeli. Mislim da cemo ostati izuzetno ponosni i zahvalni na ovakvoj prlici, do kraja zivota.
  Saveti :
  – Ne stedeti na fotografijama ( realno, trosimo vise limundo kredita na fotografije nego na samu proviziju od prodatog premeta , cak i kada je prosek po aukciji bio 1800din, a aukcija bilo 200 u nedelju dana )
  – Opis treba da bude sistematican i jasan. Staviti se u kozu kupca, i pronaci 3 stvari koje bi vama bile bitne za predmet koji vidite.
  – Truditi se da izadjete svima u susret, ako cekaju platu, neko je bolestan, bili su praznici . Davanje negativne ocene nakon 10 dana nije resenje. Budite limundo drugar !
  – Smatram da se bolje prodaju stvari koje imaju kompletan naslov.
  Pr. “ Nike patike broj 38 “ , bolje nego “ Nike patike “
  Istina je da je vise pregleda imaja drugi ponudjen naslov. Ali da bi neko mogao da sazna koji je broj , mora da skroluje do kraja aukcije do tada je vec izgubio interesovanje.
  – Na kraju svakog opisa treba da stoji pogledajte moje ostale aukcije sa linkovima na kupindu i limundu. Svaki put kada sam gledala aukcije svoje ili drugih ljudi morala sam da kliknem na to, cak i ako me sam taj predmet nije zanimao. Psiha je cudo.

  Toliko samo mogla da se setim sada. Nadam se da sam bila od pomoci.
  Veliki pozdav svima !

 12. Najbolje je staviti cenu ispod koje ne bih prodao predmet. Pa ako ima zainteresovanih, ponudice nesto vise. To je moje misljenje.
  Sasa

 13. Ne svidja mi se limundo keš, samo iz jednog razloga, troškovi slanja. Znači, da prodavac ne bi plaćao troškove, kupac mora dva puta da uplati a to je 2x35din, za proviziju uplate, znači dodatnih 70 din, koji zajedno sa troškovima slanja i iznosem licitiranog predmeta, znatno podiže troškove kupca i to je jedan od razloga zašto kupcu ne odgovara limundo keš!

 14. htedoh i ja nesto da kazem, iz pozicije bivseg limundovca. moram da naglasim kako mi se ideja u pocetku veoma svidela. na limundu je moglo da se nadje bukvalno sve, bilo je po 100 000 aukcija, aukcije se nisu naplacivale, a provizija se placala samo u procentima. a onda je pocelo sa naplatom aukcija,(sto neko vec rece, place mi se kad pomislim koliko sam stvari dao ispod svake cene, bukvalno poklonio), prodavci koji su imali kvalitetnu robu su polako odlazili i danas i sami vidite na sta to lici. prodaju se stvari koje nikom ne trebaju, ima kineskih proizvoda kao na buvljaku, provizija se placa i fiksno i u procentima, i vise ne mozete da nadjete iole ozbiljniju stvar za kupovinu. zbog svega toga, limundo je postao samo razbibriga ali ne i mesto gde se nesto moze zaraditi, osim ako niste generalni zastupnik robe koju prodajete. na kraju krajeva, potrebno je samo pogledati broj aukcija koji jedva prelazi 30000. i jos gore, pogledajte koliko aukcija pocinje sa 10 dinara pa opet niko ne licitira. slazem se da kupac mora biti zadovoljan, ali ako prodavac nema korist od svog rada onda nece biti ni kupca… steta, a e-bay je mogao da dobije konkurenciju…

 15. Zasto nije postavljen moj komentar od pre neki dan?

 16. znači…. | 16.04.2012. – 21:48
  Olivera | 13.04.2012. – 13:13
  da, ode sve, ali uz “malu” pomoć prijatelja.
  i nemoj nikoga dovoditi u zabludu sa tuđom fotkom

  Evo cime se zanima prosecan clan Limunda!

  Prozivati nekoga a ne predstaviti se, u najmanju ruku- nije lepo.
  Ako mislis na moje aukcije sa pocetnom cenom od 99 din, pogledaj ocene i videces mnogo prodatih stvari po toj ceni.
  Tako da je ta optuzba bezobrazna i niska.

  Sto se tice slike, da me poznajes, prepoznao/la bi me na njoj.
  Tako da – drago mi je sto se ne poznajemo 🙂

 17. Moram da primetim da je zaista Limundo izgubio svoj prvobitni „sjaj“ i smisao. To više uopšte ne liči na sajt sa AUKCIJAMA, u pravom smislu te reči, već na običan buvljak, a najviše me izluđuju oni likovi što prodaju jednu olovku, ili jednu običnu pvc čašu… gumicu za brisanje, zarezač, itd. Vrhunac mog razočarenja i šoka je bio kada sam videla predmet na Limundu, koji samo dan ranije videla u kineskoj radnji, i to po znatno nižoj ceni (npr. u kineskoj je bio 350, a ovaj na Limundu je imao početnu cenu 499!?). Znači, osoba „x“ je član, Limundovac sa svim pozitivnim ocenama (100%), ali sve njegove/njene aukcije su – roba iz kineske radnje. Po meni, to nije „Limundovac“ već običan preprodavac, pa se postavlja pitanje kredibiliteta Limundo sajta, uopšte. Moram priznati da se sve češće dvoumim gde da dam predmet na proadju, da li na Limundo ili na Kupujem-Prodajem… Ovaj drugi ima mnogo povoljnije uslove, u svakom pogledu, a u zadnje vreme sam prodala više predmeta na njemu, nego na Kupindu i Limundu… 🙁

 18. nek mi neko kaze sta ako kupac kupi predmet za deset dinara a recimo vredi 1800 dinara a ja mu neposaljem jel dobijam negativnu ocenu i da li ce me limundo izbrisati nalog ili odjaviti rrajno ili tako nesto ili neznam sta vec moze da bude

 19. Jovana Milenković

  @milosdaca
  Dobar dan, ukoliko biste odustali od prodaje, kupac bi imao pravo da vas oceni negativno.
  Kako ovo nije tema posta, molim vas da se za sve detaljnije informacije obratite korisničkoj podršci putem linka: http://www.limundo.com/Kontakt?utm_source=Pomoc_Header, rado će vam pomoći. Pozdrav

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh