Početna » Kupindo » Iskustva – pre i posle kataloga

Iskustva – pre i posle kataloga

U trenutku kada smo uveli kataloški sistem prodaje na Kupindu je bilo preko 60.000 predmeta u kategoriji Muzika. U tom „moru“, kupcu je bilo teško da dođe do željenog predmeta.

Prodavcima je ostavljeno više od mesec dana da ažuriraju svoje predmete. Za to vreme, dva puta smo bili na Berzi ploča u kafiću Good Times@Limundo kako bismo saslušali predloge, razmišljanja, pohvale i kritike.  Zaista, prodavci su nam pomogli – nisu svi predlozi još uvek implementirani, ali kao što smo više puta ponovili, kataloška prodaja na Kupindu će se konstantno poboljšavati. Među njima je i  blokner koji nam je, kao iskusni prodavac i poznavalac muzike, dao niz konstruktivnih predloga i sugestija za poboljšanje kategorije „Muzika“.

Ploča

Ploča

Većina prodavaca, sa velikim brojem artikala, nije stigla da ažurira svoje predmete.  Mesec dana nije dovoljno da se ažurira preko 5.000 artikala koliko imaju pojedini prodavci. Predmeti koji nisu ažurirani nisu poništeni niti obrisani, već samo deaktivirani tako da prodavci u svakom trenutku mogu da ih ažuriraju. Bilo je predloga da se predmeti, koji su već aktivni na sajtu, ostave neažurirani a da se ažuriraju samo novopostavljeni predmeti. Ovakav predlog ne ide u prilog ni prodavcima ni kupcima. Prodavci bi imali veći broj artikala, to je tačno. Međutim, oni ne bi bili vidljivi u pretrazi, gušili bi sajt, a kupci bi do ovakvih predmeta dolazili isključivo listanjem stranica kojih bi bilo previše.

Trenutno na Kupindu u kategoriji „Muzika“ ima blizu 9.000 predmeta. Prostom računicom dolazimo do zaključka da je na Kupindu ažurirano oko 15% predmeta.

Evo interesantnih podataka, koji će nadam se raspršiti skepticizam prodavaca.

Broj predmeta u kategoriji Muzika pao je za 85%, ali je broj prodaja nije pao proporcionalno, pao je samo za 25%.  Uspešnost prodaje je sada porasla, preko 50% prodatih predmeta od ukupno postavljenih.

Ovo su podaci koji govore u prilog kataloške prodaje – ciljani predmeti sada su vidljiviji i kupci lakše dolaze do njih.

Pozivamo prodavce da nastave sa ažuriranjem svojih predmeta i održe novonastali trend visokog procenta prodaje predmeta.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

6 Komentari

 1. Ja zelim da upoznam Ivanu Grujičić tj. da razgovaram sa njom. Takav oblik svest nisam sreo do sada. Ukoliko zeli da razgovara samnom, molim da mi da mesec dana psihickih priprema.

  Mi se raspisali na nekoliko postova posvecenih muzici i dali stotine korisnih predloga, a pocisti nas zena komentarom da konstruktvne predloge „smeju“ da daju samo iskusni prodavci i oni koji imaju vise od 1000 naslova u prodaji.

  A ko jos veruje u statistiku?

 2. Koja bre uspesnost prodaje i kome je skocila za koji period?Ne zna se ni sta je postavljeno,koji nosac zvuka kog izvodjaca kad stoji naslov albuma samo.Jadni kupci sada tek kad budu gledali nase razbacane ponude pa im ide Riblja Corba pa Destruction pa Bajaga pa Napalm Death jedan za drugim.Ni u najgoroj nocnoj mori nisam zamisljao da ce ovako da mi izgledaju ponude.Trebace mi meseci da azuriram jer pojedine naslove ne znam tacno da li sam prodao ili su jos tu pa moram da preturam (i ostecujem omote dodatno) da vidim imam li jos taj album i koju kopiju a da ne pricamo koje izdanje koje zemlje je u pitanju jer su neki albumi izasli u desetak pa na vise razlicitih zemalja.Oci mi ispadose trazeci izdanje odgovarajuce svojoj kopiji koliko stranica izlazi kad se ukuca naslov u pretrazivac pri azuriranju.Toliko ste zakomplikovali zivot nama ali bitno da je vama super.Da su bar rezultati na kraju kako treba ne bi mi bilo zao da buljim u monitor ni ceo dan.

 3. Kao kupca zanima me da li bi moglo , uz ime / naslov albuma
  odmah da bude izlistano / vidljivo i ime izvodjaca / benda / autora?

  Ovako..kada pregledam ploce, uz naslov i (cesto)pogresno slicicu
  svakako da obavezno moram da kliknem i na slicicu sto veoma
  oduzuje potraznju i pregled postavljenih artikala prodavca.

 4. U svim ostalim kategorijama prodavci imaju slobodu i mogucnost u naslovu svog predmeta koji prodaju da napisu opis koji njima odgovara,samo nama u muzici mora da stoji ono sto su drugi odredili.Zbog te opste konfuzije sa pogresnim podacima i slicicama albuma koje nisu za taj predmet mnogi prodavci i kupci su napustili ovaj sajt i prodaja je opala.Koliko god vi tvrdili da ste nesto unapredili siguran sam da ste svesni greske koju ste napravili samo bi bilo dobro da se neko javi iz tima da to prizna i da konkretne predloge i resenja ovog problema.

 5. Vladane, pa bilo bi ok samo ispraviti tu liniju u *kodu* koja kaze da se uz prikazano vidi i ime izvodjaca. To se moze uraditi bukvalno za sekund.
  Ovako je zaista lose.
  Jos jedna od zamerki je da se sada i sporije ucitavaju te stranice, cak i na brzim racunarima.

  Ne znam na koji nacin se doslo do podatka o povecanoj prodaji/kupovini
  na osnovu tako malog vremenskog intervala.

  Ako ovo jos dugo ostane ovako, iako sam ponajpre kupac, pocecu da sumnjam da je uradjeno da bi se artikli prodavali na nekom drugom mestu (?)

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh