Početna » Blog » Zašto je Limundo sporiji ovih dana?

Zašto je Limundo sporiji ovih dana?

Verovatno ste primetili da je poslednjih dana Limundo bio usporen u večernjim satima. Uzrok tome je to što smo u špicevima počeli da dostižemo tehnička ograničenja. Zbog toga se dešavalo da se neke strane sporije učitavaju ili čak u par slučajeva da se ne učitaju uopšte.

Protok u večernjim satima je počeo da probija limit od 100Mb po sekundi. Da dočaram o kojoj brzini se radi – kada bi kod kuće imali toliku brzinu interneta:

  • film od jednog CD-a biste skidali za nešto manje od minute.
  • za jednu sekundu biste mogli da skinete 3 do 4 pesme u mp3 formatu,
  • na youtube-u bi mogli ga gledate više od 10 videa istovremeno i da ne koči ili secka.

Limundo je toliko porastao, da je postao problem čak i za velike hosting kuće. Svojevremeno smo tražili od Hosteurope-a da nam poveća link i da nas prebaci na gigabitne switch-eve, što su oni i uradili. Da, na papiru imamo protok od gigabita. Ali u praksi to nije slučaj.

Desilo se to da smo otkrili grešku kod Hosteurope-a za koju ni oni sami nisu znali da imaju. Naime, kad se naglo digne protok na nekom portu switch-a, on sam automatski spusti (ograniči) sve na 100Mb, kako ne bi ugrozio samog sebe i protok na ostalim portovima. Hosteurope je krenuo sa rešavanjem problema, ali kako su malo inertniji, lično ne verujem da će biti rešen u skorije vreme.

Dugoročno rešenje je u promeni hostinga, ali to nije tako jednostavan i brz poduhvat. Postoji i ideja seljenja samo jednog dela na drugi hosting, ali i ta ideja ima svojih nedostataka i problema. Dok Hosteurope ne reši problem kod njih, mi se snalazimo na raznorazne načine. Razmeštamo sadržaj po ostalim serverima, tako da što bolje iskoristimo protok, a da ne prekoračimo limit. U narednom periodu bi trebalo sve normalno da funkcioniše, a nadamo se da će Hosteurope što pre da reši problem.

Ako vam je za utehu i ja lično sam imao sličnih problema. Stigla je zima a sa njom napokon i sneg. Hteo sam jedan džemper sa Limunda, ali me prestigli u zadnjoj minuti. Dok sam ukucao ponudu, pa dok mi je otvorio stranu, pa dok sam potvrdio… aukcija se već završila. Eto, ako je za utehu i ja sam imao isti problem, kao i mnogi ostali Limundovci, samo što u tom trenutku ja nisam imao koga da psujem.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh