Početna » Blog » Tipovi Limundovaca [1.deo]

Tipovi Limundovaca [1.deo]

„Sto ljudi, sto ćudi“- kaže narodna izreka. Mi imamo tu sreću da svakodnevno radimo sa preko 200 000 Limundovaca. Pokušaću da na šaljiv način kategorišem sve njih u, recimo, ni manje ni više nego, 6 kategorija.

Prvobitni plan bio mi je da za svaku kategoriju smislim i odgovarajuću životinju ali su mi iz PR službe savetovali da nije dobro članove porediti sa životinjama.  Čak i kada sam im objasnio da ću za sve tipove izabrati slatke i umiljate životinje, odgovor  je i dalje ostao negativan.
Krećemo zato od samog početka. Tu je naravno:

1. Zbunjeni početnik
Zbunjeni početnikPrisetite se svi vašeg prvog dana na Limundu ili prve licitacije na kojoj ste učestvovali. Većina ljudi nije bila toliko preplašena ni  prvog dana škole kao nakon učešća na prvoj Limundo aukciji.
Tek ste se registrovali i još uvek ne znate ni gde vam stižu poruke, ni gde vam se nalaze podaci, na koji način funkcioniše pretraga, šta se zapravo nalazi u sekciji „Moj Limundo“. Dali ste vašu prvu ponudu  a već ste iskusili svu „nemilosrdnost“ Limundo agenta? Da li vam je ovakav scenario poznat?
Verovali ili ne, upravo Limundo agent predstavlja najveću enigmu za nove Limudovce. Često nas potpuno preplašeni i zbunjeni kontaktiraju putem poruka i telefona  i govore nam nam o „automatskim skriptama za davanje ponuda“, „hakovanom sistemu“ i prodavcu koji sam, opet pomoću „automatske skripte“ namešta ishode aukcija. Nakon temeljnog objašnjenja nekog od kolega u glasu članova oseća se znatno olakšanje i prisustvo neizbežnog „Aha“ efekta.
Ukoliko ste se ipak odlučili da vaše prve korake na Limundu učinite kao prodavac velika je verovatnoća da se baš vaša prva aukcija našla na Listi zabranjenih predmeta i da je Limundo tim prekinuo što je kod vas izazvalo ljutnju/očaj/strah. Ukoliko ste na prodaju, kojim slučajem postavili štence ili piliće i sami znate da niste izbegli sankciju. Ipak moram da vam priznam da se makar uspeli da oraspoložite administratore.
Nakon par početnih koraka i nedomica, malo izgubljenih živaca, nastavlja se vaš rast na Limundu. U zavisnosti od angažovanja posle nekoliko nedelja ili meseci postajete:

2. Iskusan Limundovac
Sada nakon određenog staža na Limundu savršeno vam je jasno kako funkcioniše kupoprodaja, znate šta se sme a šta ne, znate gde i na koji način možete potražiti/kupiti stvari koje vas zanimaju, a i znate način na koji aukciju da postavite tako da se predmet proda. Na ovom stupnju, koji sa komične strane nije zanimljiv, nalazi se veliki broj Limundovaca. Ovaj stupanj značajan je, pre svega po tome, što se grana u dve zanimljive kategorije u zavisnosti od vaše naravi i karakteristika ličnosti možete da  postanete:

2.1 Entuzijasta (po Vukajliji)
O mehanizmu „navlačenja“ na Limundo već sam pisao u blog postu „Kako se limundo uvlači pod kožu„. Nakon što pročitate taj blog post verovatno će vam biti potrebna dodatna pomoć kako biste saznali da li vi spadate u ovu grupu?
Postoji više faktora koji vas mogu strpati ovde ali samo nekoliko su 100% pouzdani kao indikatori.
To je odgovor na pitanja, pre svega:
„Da li biste, da možete, i namirnice kupovali preko Limunda?“.
„Da li zdravice često započinjete i rečima „Da pojeftini provizija i PostExpress!“ ?“
Ako su odgovori potvrdni, dileme nema, unutra ste.

2.2 Kripto-kupindovac
Za ovu potkategoriju važi skoro sve kao i pod tačkom 2.1 stim što je ona malo egzotičnije i avantgardnije prirode.
Evolutivno je mlađa (jer Kupindo još uvek nije napunio ni dve godine) pa je i zato, može se reći, pomalo divlja.
U ovu kategoriju spadaju Limundovci koji predmete pretražuju na Limundu i na njemu i dalje provode najveći deo vremena. Međutim kada pronađu odgovarajući predmet, automatski vrše pretragu na Kupindu i predmet zapravo kupuju tamo bez obzira na cenu i očuvanost.
Razlozi ovakvog ponašanja nisu do detalja razjašnjeni a jedna od pretpostavki je da na taj način članovi pokušavaju da izbegnu stres koji se javlja prilokom završetka svake aukcije. Ove članove ne bi trebalo mešati sa katogorijom Kupindo classic o kojoj će takođe biti reči sledeće nedelje, u drugom delu ovog posta.
Kako ne bismo nastavili skladno i po redu, jer je tako nešto dosadno, iz neba pa u rebra, predstavljamo sledeću kategoriju koja nema ama baš nikakve veze  sa nijednom prethodnom.

3. Posmatrač-obzerver
U ovu kategoriju spadaju Limundovci koji značajan period vremena provode na Limundu, a verovali ili ne, nemaju registrovan nalog. Tačan broj ovih korisnika nije poznat, ali se može naslutiti prema broju prisutnih a neulogovanih korisnika na sajtu.
Da ne bude da sam ovu kategoriju izmislio zbog nedostatka inspiracije, većina Limundovaca (registrovanih) je imala kontakta sa obzerverima:
„Zdravo kume, kako su deca i kumica? Kako je na poslu? E ajde leba ti da mi izlicitiraš ovu matičnu ploču, treba mi za Milanovog malog, crkla mu prekjuče pa ne može dete da igra GTA.“

Siguran sam da je preko 50% Limundovaca imalo kontakt sa obzevrerima.

Aktivnost im je pojačana oko praznika pa ih možete očekivati već za Dan Zaljubljenih i 8. mart.

Da li će posle promena u načinu registracije obzerveri postati i registrovani članovi Limunda, ostaje da se vidi.

U narednom periodu očekuju vas druge tri kategorije Limundovaca.
Do tada nam pišite u komentarima da li i sami zapažate neke kategorije?
Da li spadate u neku?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

7 Komentari

 1. Onaj koji jesam

  1. Zbunjeni početnik:U poslednje vreme nestaje ova kategorija.Zbunjeni su samo stariji članovi njihovom aktivnošću.

  2.1 Entuzijasta (po Vukajliji):U ovom stadijumu potrebna pomoć porodice,društva ,stručnog lica

  2.2 Kripto-kupindovac:Kupac koji nema dilemu oko krajnje cene predmeta i ne može biti doveden u zabludu na aukcijama gde je pomoć prijatelja prisutna.

  3. Posmatrač-obzerver:“Prijatelj“ koji Vas može dovesti u poprilično neprijatne situacije jer-sad mu to više nije potrebno,nije primio platu,našao na drugom mestu…

 2. Hvala na dopuni.
  Imaš li predlog za dodatne grupe?

 3. Onaj koji jesam

  4.Šegrt:Član koji bezuspešno daje ponude,večiti“ gubitnik,ali uporan…

 4. Onaj koji jesam

  5.Klon:
  član koji skupi 100 negativnih ocena dok kažeš Limundo!
  član koji se „ne javlja“ da preuzme izlicitirane predmete po smešnim po inteligenciju uvredljivo niskim cenama…
  član koji „upropaštava“ aukcije „poštenim“ prodavcima…
  član koji je sramota Limunda…
  član koji se reinkarnira za ktatko vreme…
  član koji je drugo JA „poštenog“ prodavca…

 5. Gde spada onaj clan koji uziva da prodaje na Limundu, ali sve kupuje na Kupindu?
  Smara ga da on bude deo trke sa Limunda. Voli mirniju kupovinu na cutljivom i nezanimljivom Kupindu.

  Za njega sa gledista prodavca:

  Kupindo je dosadan, neaktivan, jednostran.
  Limundo je dinamican, nepredvidiv i ocaravajuci.

  dok sa gledista onoga ko kupuje:

  Kupindo je mirna i dosadna kupovina, ali svakako kupovina bez suvisnog cekanja, jer on zna sta zeli, i zeli to istog momenta.

  „Limundo trka “ mu ne prija, vise voli da je posmatrac i analiticar 🙂

 6. „Verovali ili ne, upravo Limundo agent predstavlja najveću enigmu za nove Limudovce. Često nas potpuno preplašeni i zbunjeni kontaktiraju putem poruka i telefona i govore nam nam o “automatskim skriptama za davanje ponuda”, “hakovanom sistemu” i prodavcu koji sam, opet pomoću “automatske skripte” namešta ishode aukcija.“
  Da, da, hakovani sistem.. Samo sto sam ja, umesto da panicim, otisla na „pomoc“ i skontala o cemu se tu radi 😀

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh