Početna » Blog » Kupina u Srednjoj Zemlji

Kupina u Srednjoj Zemlji

Pogled iznutra na dešavanja u Limundo IT timu i odgovor svima koji pitaju šta mi to radimo, kad ne rešavamo ono što oni misle da treba.


Pazi Obelikse, ne penji se… ne…. Znate scenu? Kako je Sfinga izgubila nos? A znate li kakve to veze ima sa Kupindom? Sfinx je ime i najpoznatijeg softvera za pretragu – upravo onog koji je srce naše nove pretrage. One nove pretrage o kojoj smo već toliko pisali i koja se svima nama – a rekli bi i vama – toliko sviđa. Moćna i brza. Uostalom, da ste otišli na njihov sajt videli bi ste da je i njima Limundo grupa na spisku referenci. Uz CraigsList, MySQL.com tu smo i mi. Nije da je loše društvo. I da – to nije pomoćni softver, nije čak ni namenski server – mi imamo ceo HA Cluster posvećen serverima za pretragu. Ta implementacija je naše rešenje, 100% interno razvijeno – naših ruku nedelo, sa sve načinom da se što manje opterećuje MySQL u radu.

 

Kad smo kod MySQL-a nedavno smo prešli i na novu verziju. MySQL 5.5 je verovatno najbrža a definitivno i najpopularnija baza za internet primene. Ako ne znate za ovo – ko vam je kriv: pratite #LimundoGradnja kanal. Uz gomilu naprednih tehnika kao što su bolja replikacija i bolje optimizacije dobili smo mnogo bolji način da sve podatke čuvamo na način koji nam omogućuje i brzinu i stabilnost. Naravno da je i tu u pitanju cluster, a ne jedan server – niste valjda mislili da podatke o preko 190,000 članova i preko 6000 prodaja na dan, čuvamo tek tako.

 

Još jedan tweet koji ste trebali da vidite tiče se NSA. Znate ko su, to su oni crni helikopteri po popularnim filmovima… Van filmova u pitanju su jako talentovani stručnjaci za bezbednost, koji nešto od toga što urade hoće i da podele sa celim svetom. E, pa mi smo nešto od toga implementirali i kod nas. NSA SElinux ekstenzije su jedne od najnaprednijih tehnika zaštite Linux servera. Naporne za implementaciju, većina administratora kažu da smaraju – ali oni koji se trude ih koriste. Kao i mi. Mi brinemo o podacima koje čuvamo – jer oni nisu samo naši, već i naših korisnika. Poštuj svoje korisnike ako hoćeš da oni poštuju tebe.

 

 

U tunelu, usred mraka…. Za one koji više vole crvene petokrake, tu je i NginX. Najpopularniji novi web server, posebno optimizovan za bezbedan i pri tom JAKO BRZ rad već neko vreme služi našim korisnicima sve naše sadržaje – uključujući i ovaj blog. Brzina i bezbednost su i ovde ključni, a opet u službi korisnika i njihovog zadovoljstva. I da, nismo samo mi oni koji ga koriste, tu su i neki drugi sajtovi…. Google, Yahoo, Facebook, da navedem par.

 

Ovo je naravno samo delić onoga što mi radimo. Sistem je ogroman, baza gigantska. Za razliku od ostalih koji se hvale time gde hostuju server mi ih imamo preko trideset. Znate oni već klasteri o kojima smaram… Housing naših servera zauzima više ormana, protok Kupinda, u oba smera je skoro 80Mbps, zajedno sa Limundom idemo do skoro 200Mbps. Do skora smo se hvalili da celu mrežu štiti Cisco ASA 5510 firewall, ali smo morali da ga menjamo. Bio nam je spor, sad imamo novi, brži, veći i jači.

 

 

I da, ceo Kupindo ostaje do daljnjeg u Srednjoj Zemlji, u Midgardu. Evo, da vam otkrijem tajnu – ovako nazivamo jako specifičan framework,  razvijen u kući, namenski za Kupindo. Sam sajt nema neko svoje „kodno ime“ kao projekat – ali framework ima. Nemamo Tora, mada neko interno ima nadimak Odin i ne, neću vam reći ko.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh