Početna » Zabava » Kako da obradujete prijatelja, muzičkog fanatika, za novogodišnje praznike?

Kako da obradujete prijatelja, muzičkog fanatika, za novogodišnje praznike?

Ovaj post ima za cilj da vam predstavi kakva sve retka i vredna (ali i manje retka i manje vredna) muzička izdanja možete pronaći na Limundo aukcijama. Pokušaću i da vam dam predlog kako da sve to iskombinujete i obradujete prijatelja “pasioniranog ljubitelja muzike” (u daljem teksu fanatika-muzikomana). Takođe pokušaću da vam pomognem i da identifikujete kojoj vrsti fanatika-muzikomana pripada vaš prijatelj.

Praznici nam stužu a mi uvek volimo da naše najbliže obradujemo lepim poklonima. Imamo prijatelja koji mnogo voli muziku a nismo sigurni koji je najbolji način da ga obradujemo za praznike?

Evo nekoliko praktičnih predloga.

Za početak, predlažem vam da kao nosač zvuka, obavezno, izaberete gramofonsku ploču. Specifično pucketanje zvuka urezanog u vinil još pre 20 ili 30 godina kod fanatika-muzikomana budi leptire u stomaku, slične onima koje i vas razmrdaju kada se zaljubite na proleće. Zbog toga, pravi fanatik-muzikoman uvek vinilu daje prednost nad ostalim nosačima zvuka.

Da biste puštali gramofonske ploče, potreban vam je, normalno, gramofon. Srećom, na Limundu, ponuda gramofona uvek je bogata i prilagođena svačijem džepu, tako da gramofone možete kupiti skupo ili jeftino.

Nakon odabira gramofona potrebno je proceniti kakav tip muzičkog fanatika je vaš prijatelj. Ima ih, naravno, raznih. Drugačije, ne bi bilo zanimljivo:

Punk/Metal fanatik

Vaš prijatelj mogao bi se opisati kao čovek kome nije stalo do društvenih klišea i svesno ih se ne pridržava. Televiziju je prestao da gleda kada su ukinuli NS+ i kada je StudioB prekinuo emitovanje emisije VJ Heavy Sat. Novine je prestao da kupuje kada je ugašen Rock Express. I sada se vi, sa pravom, pitate:  Šta kupiti, a ne pogrešiti?

Vašeg prijatelja svakako će ganuti singl njujorškog heavy-metal sastava Anthrax , krajnje sugestivnog,  i za vašeg prijatelja, definišućeg naslova, „Antisocial„. Pogotovo što je Anthrax sastav koji je ušao u sve „deklinacije“ metala i obično, u svim nabrajanjima, dolazi na četvrto ili peto mesto odmah uz Metaliku, Iron Maiden, Megadeth i ostale. Kupovinom ovog singla, budite sigurni, nećete pogrešiti.

Ukoliko vaš prijatelj više preferira pank zvuk, ne brinite, na Limundu se nalazi rešenje i za vaš problem. Naravno, uvek su tu, da izvade stvar, dobri stari Ramones-i. Sa njima čovek nikada ne može da omane.

Naravno, ukoliko verujete i osećate da je vaš prijatelj više „Punk“ od Ramones-a, i za to postoji rešenje i to jako dobro.  Toliko dobro, da je naslov aukciije i fotografiju izdanja, prodavac na Limundu, rešio da cenzuriše. U pitanju je singl legendarnog sastava Peter And The Test Tube Babies iz 2000.  godine.  Pun naslov izdanja najbolje je da pogledate na samoj stanici aukcije. Primetićete, ukoliko detaljnije pogledate slike, da je u pitanju toliko čista demonstacija panka da ni cenzura ne pomaže. Piteri su svakako pravi izbor za vas.

Dete cveća – „I’m a little bit rock and roll“

Vaš prijatelj, bez obzira koliko zapravo godina ima, oseća se kao da je rođen kasnih četrdesetih ili ranih pedesetih.  Zalaže se za slobodnu ljubav i veruje da je došlo „doba vodolije“. Pogledao je sve verzije mjuzikla „Kosa“. Po njegovom mišljenju muzika, pre svega, sluša se i svira na livadama i neograničenim prostranstvima, jer se jedino tako može u potpunosti iskusiti. Snaga ploče kao nosača zvuka ogleda se i u tome što se vašem prijatelju ploča nalazi na drugom mestu, odmah iza poljane i prostranstava. Kako je na Limundu ponuda placeva slaba, moraćete prijatelja, ipak da obradujete nekim LP-jem.

Prisetite se i vi Vudstoka pa u Limundo pretragu ubacujte imena čuvenih izvođača koji su tamo nastupali.  Svakako, na prva dva mesta su Dženis Džoplin i Džimi Hendriks ali nećete omanuti ukoliko kupite i neku ploču čuvenog sastava  The Who.

Siguran sam da ćete pretragom naići i na ovu ploču – muziku iz predsave „Kosa“.  Budite pažljivi, jer postoji velika verovatnoća da vaš prijatelj već poseduje ovo izdanje i to čak i kao magnetofonsku traku.

Sevdah fanatik

Ova vrsta muzičkih fanatika danas predstavlja, verovali ili ne, ugroženu vrstu. Oni nisu nimalo bliski turbo-folk populaciji iako bi neko mogao da pomisli da su u pitanju bliski pravci. Pripadnik ove vrste fanatika muzikomana, naprotiv, veći je protivnih turbo-folka i od deteta cveća i od pank/metal fanatika.  Zašto? Turbo-folk narastao je kao korov u upravo njegovom dvorištu, a on nije imao snage ni pesticida da se sa njim bori. Ipak, ostaju mu sećanja ne prošle dane i vreme sevdaha.

Za dalje čitanje, proverite, najlakše na Vikipediji, šta su to sevdalinke jer bez spoznaje samog pravca, teško ćete biti u mogućnosti da prepoznate zbog čega sevdah nije isto što i narodna muzika. Ukoliko ste osetljiva osoba i lako se rasplačete, nemojte se prihvatati ovog delikatnog posla. Emocije koje nosi sevdah intenzivnije su nego što biste vi voleli.

Ja sam tu da vam pomognem u odabiru muzike.

Na prvo mesto, kada je u pitanju ovaj pravac, svakako ide dr. Himzo Polovina sa singlicom „Emina„. Ova pesma, pored toga što je urađena po tekstu Alekse Šantića, ujedno je i poslednja koju je u životu ispevao veliki pevač a po profesiji neuropsihijatar. Preminuo je 1986. u Plavu, od posledica srčanog udara.  Sve ostalo je legenda, a slobodni ste da sve okolnosti pustite simbolici na volju.

Za malo manje intenzivno, ali nikako lošije, sevdah iskustvo, preporučujem i, kako bi se modernim jezikom reklo „split albumNedeljka Bilkića i još jedne legende sevdaha, Zaima Imamovića.

Ukoliko više volite muško-žensku kombinaciju tu je i kolaboracija Nade Mamule i Zaima Imamovića – „Oj devojko Smederevko„.

Ovo su sva objašnjenje koja sam želeo da podelim sa vama. Ostaje vam samo da počnete da licitirate.

Za sve nedoumice, kontaktirajte me putem komentara, tu sam da vam pomognem.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. Haha, odlican txt! Jedan od boljih u poslenje vreme na blogu…

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh