Početna » IT » 5 (6) razloga da probaš Google Chrome

5 (6) razloga da probaš Google Chrome

Evo nekoliko reči o novim trendovima po pitanju internet pretraživača odn. browser-a. Po nekim istraživanjima Google Chrome je pretekao Firefox kao najpopularniji browser u Sjedinjenim Državama, a zajedno Firefox i Chrome već uveliko prevazilaze Internet Explorer. Postoji bar pet dobrih razloga da pređeš na Chrome. Ti razlozi su još jači ako trenutno koristiš Internet Explorer.

Prvo – Limundo IT team preporučuje bilo koji od ova dva browser-a, jedino sa čime Kupindo nije 100% podržan je Internet Explorer. To ne znači da Kupindo neće raditi u IE-u, mi samo mislimo da će uz Chrome da radi bolje. Jednostavno, savet Limundo IT team-a je da koristiš Chrome ili Firefox. Moj savet većini mojih prijatelja je Chrome.

Drugo – Chrome je trenutno u zaletu.


Izvor : Stat Counter

Činjenica da je drugi najkorišćeniji pretraživač posle IE u SAD-u,  zajedno sa podrškom koju daje Google, garantuje ti da izbor da pređeš na Chrome nije kratkog veka. Chrome će nastaviti da se razvija dovoljno dugo i redovno ćeš dobijati “zakrpe” za njega. Dodatno, Chrome se sam, automatski update-uje. Tako znaš da uvek imaš najsveživju verziju i da si zaštićen najbolje moguće. Jedan od razloga zašto je moj savet prijateljima Chrome je baš ovaj – update-uje se sam.

Treće – Chrome je bezbedan. Napravljen je tako da zlonamerne aplikacije ne mogu da pristupe ni tvom računaru, ni tvojim ličnim podacima. Svaka aplikacija za Chrome koja hoće da vidi tvoje podatke mora da traži eksplicitno odobrenje od tebe! Svi sajtovi koje Chrome prikazuje su izdvojeni jedan od drugog i rade u zaštićenom modu, tako da ni oni ne mogu da pipkaju nešto na tvom računaru. Konačno, Chrome koristi iskustvo Google-a da proveri da li je neki sajt bezbedan i upozorava te ako misli da nije. Sve u svemu, Chrome ja odličan način da se zaštitiš na internetu, a bezbednost je odavno u trendu.

Četvrto – Chrome je brz. Brzo učitava strane, brzo ih izvršava. Sve radi brzo. A kako Limundo IT team vredno radi na tome da i Kupindo bude JAKO brz sajt – red je da to i vidiš, najlakše uz Chrome. A nije brzina bitna samo na Limundu – često je bitno da brzo obaviš i kupovinu na Kupindu. Vreme je praznika, ako ti draga osoba nekako oda šta bi volela da joj pokloniš upravo je brza kupovina na Kupindu prava stvar da ona ne primeti da si joj taj poklon već kupio. Baš bi bilo glupo da uđe i zatekne te kako još kupuješ poklon dok Explorer beskrajno sporo učitiva stranicu.

Peto – Chrome dobro čuva tajne. Bilo da ne želiš da tvoja draga osoba vidi u tvom History-ju šta si kupovao, bilo da si rešio da se brzo uloguješ na Kupindo iz nekog internet cafe-a, ili radiš nešto treće, ponekad želiš malo više privatnosti i sigurnosti. Chrome ima Incognito mod. U tom modu, Chrome nema pristup tvojim lozinkama, niti cookie-jima, a ono što uradiš u tom modu se briše čim zatvoriš prozor. Kao da koristiš neki drugi browser, za jednokratnu upotrebu. Pri tome vrlo je lako – samo pritisni <CTRL>-<SHIFT>-N i evo tvog inkognito prozora:

U gornjem desnom uglu je čak i podsetnik da si u Incognito režimu.

Šesto – kao bonus ako si stigao do kraja teksta, Chrome može da čuva tvoje podatke na više računara. Možeš, uz svoj Google nalog, podesiti Chrome da sve, ili deo podataka čuva online. Tako će svi tvoji podaci, kao što su bookmarks, biti isti na svim računarima koje koristiš. Tvoj desktop, notebook i računar na poslu će imati pristup istoj bazi, pa više nećeš morati da sajt, koji bookmark-uješ na putu, da ručno dodaješ u bookmarks i na tvom kućnom računaru. Samo idi u Preferences, odaberi Personal Stuff i klikni na dugme “Sync this account”. Naravno, možeš da podesiš i šta se tu čuva, pa Chrome može da na tvom Google nalogu čuva i zapamćene lozinke, instalirane extenzije, teme… Sve što želiš. Naravno, tvoje lozinke će se i dalje čuvati pod šifrom, tako da ne moraš da brineš da će ih neko saznati “prisluškujući”.

Ako ti se Chrome svideo iz ovog opisa, obavezno ga probaj. Skokni na chrome.google.com i skini ga. A onda probaj i more dodatnih ekstenzija za njega, počev od, meni jako zgodnog Google mail checker Minus, do Angry birds koje rade unutar browser-a. Aleksandar je čak napravio i Kupindo aplikaciju za Chrome. Za sada te samo vodi na tvoj omiljeni sajt, ali možda jednog dana bude mogla i mnogo više…

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. Ermin Čeliković

  Interesantan tekst. Ipak se još uvijek držim Firefox-a, mnogo više mi odgovaraju addon-i, osobito firebug. Znam da i Chrome ima svoj developer tool, ali nije to to.

  BTW. Greška u naslovu – Chroome.

 2. Aleksandar Marušić

  Koristim Chrome od kada sam shvatio da nemam novca da budem fan Applea i evo tek sada saznajem da se Chrome može sinhronizovati na više računara.

 3. Takođe, sinhronizacija je moguća i sa Operom.
  Podešena je na poslu i kod kuće.

 4. Pređoh na Chrome juče (sa Firefox-a) i danas se baš lepo zabavljam istražujući sve mogućnosti… Našla sam se na nekom nemačkom sajtu i vidi čuda, Chrome me odmah obaveštava da je sajt na nemačkom i pita da li mi treba prevod! Yep!
  Hvala na dobrom savetu i uverljivom tekstu!

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh