Početna » Sigurnost » 8 saveta za Internet bezbednost

8 saveta za Internet bezbednost

Svakog dana korisnički servis u desetinama poruka koje šalje
savetuje članove o tome kako da povećaju svoju Internet bezbednost.

8 saveta:
1. Internet je stvaran.
2. Nemojte držati ni podatke na “bušnom” računaru.
3. Ne verujte email-u.
4. Ne ostavljajte svoje podatke na nesigurnim sajtovima
5. Koristite jake lozinke
6. Uključite na svom računaru da se vreme sinhronizuje sa nekim serverom tačnog vremena.
7. Ako ne znate sa kim se igrate – igrajte se sigurno.
8. Ne verujte svemu.

1. Internet je stvaran

Prvo pravilo koje treba da shvatite o internetu: Internet je stvaran. Ma koliko razni novinari, blogeri i razni profesionalni internet prodavci “pameti” i magle voleli da koriste glupe strane fraze kao virtuelno (ono što nije stvarno), ili “cyber” (cyber šta?), što se nas tiče internet je vrlo stvaran. On jednostavno predstavlja još jedan, doduše jako svestran, način komunikacije – i ništa više. Ono što je još bitnije svi podaci na internetu su potekli od pravih ljudi, uključujući i vas.

Ovo pre svega znači: Ako neko, putem interneta dođe do vaših podataka to mogu biti vaši VRLO pravi podaci. To uključuje i pristup vašem računu u banci (i vašim vrlo pravim parama), ili podacima o vama kao što su ime, prezime, JMBG, podaci iz lične karte i potpis koji bi mu mogućili da lažira vaše podatke na menici – koju bi vi posle plaćali. I tu nema ničeg nestvarnog, vi možete da izgubite vrlo ozbiljan novac.

2. Nemojte držati ni podatke na “bušnom” računaru

Ne držite pare u bušnom novčaniku ili nezaključanom stanu. Znate već ovo? Onda nemojte držati ni podatke na “bušnom” računaru. Koji god računar da imate ili koristite, držite ga uredno održavanim, sa svim aktuelnim dopunama i zakrpama i sa svim mogućim dodatnim zaštitama. Antivirus i redovno održavani dodatni programi, kao internet browser zaokružuju priču.

Ako ste dobili računar bez operativnog sistema to nije izgovor da ga ne održavate. MS Windows nije loš izbor ako je redovno održavan, ali piratska kopija koja nema update-e je poziv na upad. Isto važi i za instaliranje ukradenih programa. Danas imate sasvim dobar izbor svih besplatnih programa, uključujući i besplatan operativni sistem u vidu raznih Linux distribucija. Limundo tim preporučuje Mozilla Firefox browser koji radi na svim operativnim sistemima. Nemate izgovor da koristite nesiguran računar.

3. Ne verujte e-mail-u

Najbliža analogija e-mail poruci je razglednica u vašem sandučetu. Nije baš da može svako da je pročita ili izmeni – ali recimo da može bilo ko u pošti, plus poneki spretan kriminalac. Slično važi i za e-mail. Ako vam stigne obaveštenje od Limunda proverite i na “Moj Limundo”. Kopija tamo je mnogo sigurnija i verodostojnija.

4. Ne ostavljajte svoje podatke na nesigurnim sajtovima

Vaše lične podatke ostavljajte samo onima koje verujete. Dodatno, vodite računa da su to oni koji se predstavljaju da jesu, kao i da niko ne prisluškuje. Najsigurniji način za ovo je zaštićena internet konekcija. Jaka enkripcija, prepoznatljiva po zatvorenom katancu je dobar preduslov za ovo. Dodatno, uvek proverite da su podaci koje dobijete kad kliknete na katanac upravo oni koje očekujete, kao da je i adresa u browseru tačno ona koju mislite da treba da vidite, posebno kada unosite bilo koje nove podatke.

Limundo je otišao i korak dalje u ovome, pa umesto običnog ima tzv. Green bar sertifikat, koji izdaje Verisign – najpouzdanije sertifikaciono telo na internetu. To znači da ne samo da znate da je sajt onaj koji mislite da jeste, već se sa strane nalazi i dodatni Verisign znak da ste na pravom mestu. Plus, Verisign garantuje da su oni proverili ko je Limundo i da iza njih stvarno stoji LimudoGrad d.o.o. , da su to oni za koje se izdaju i da znate da je u pitanju ozbiljno pravno lice, koje odgovara za svoje postupke.

5. Koristite jake lozinke

Ne koristite iste lozinke na više mesta. Zvuči teško? Iako većina stručnjaka za bezbednost tvrdi da dobra lozinka ima bar 8 znakova, bar jedno malo, jedno veliko slovo, jedan broj i jedan specijalni (čitaj pravopisni) znak – oni obično predlažu neke koje niko ne može da zapamti. Evo lakog predloga: odaberite jednu lepu rečenicu, napišite je celu, po pravopisu, sa sve znakovima interpunkcije i dobićete jako solidnu lozinku, koja se lako i pamti. Primer takve, dobre, lozikne bi bio: “ Očiju tvojih da nije, ne bi bilo neba, u slepom našem stanu.”

U JAKO loše lozinke spadaju nadimci, imena dece, datum rođenja, mobilni telefon ili bilo šta što neko može da lako sazna o vama. Ne radite to.

6. Uključite na svom računaru da se vreme sinhronizuje sa nekim serverom tačnog vremena

Vreme je možda iluzija (a vreme za ručak, kažu, dvostruka iluzija), ali da bi vam pomogli vreme kad ste imali problem je jako bitno. Jako je bitno i za bezbednost – da bi otkrili problem potrebno je imati tačno vreme. Ako primetite da vam nešto ne radi, opet, tačno vreme je jedini način da vam pomognemo da rešite problem. Uključite na svom računaru da se vreme sinhronizuje sa nekim serverom tačnog vremena. Dodatno, pošto su svi ti serveri povezani, vreme na vašem računaru će biti u skladu sa onim na Limundo serverima pa ćete imati i tačne podatke o zarvšetku aukcija.

7. Ako ne znate sa kim se igrate – igrajte se sigurno

Limundovci su najčešće super drugari, ali uvek ima i poneki koji to nije. Ako ne znate sa kim se igrate – igrajte se sigurno. Kada prvi put kontaktirate sa nekim držite se sigurnih načina razmene robe i novca. Jedina dva 100% sigurna su:

Lično preuzimanje
Limundo Cash + Kurirska služba koja ima podatke o predaji (skoro svaka)

8. Ne verujte svemu

I na Limundu i na ostatku interneta morate da koristite zdrav razum. Ako je nešto previše dobro da bi bilo istinito – najčešće i nije. Takođe, internet sajt nije dokaz. Sajt koji izgleda ozbiljno se pravi za par sati, a forum ili blog koji izgleda jako posećeno i ima gomilu dobrih komentara za nekoliko desetina. Lažnih facebook naloga ima kao pleve, to svi znaju – i ništa od toga nije neki dokaz da je ono što deluje sumnjivo zapravo pravo.

Limundo korisnički servis se aktivno bori protiv prevara i realno su jako retke. Dobra saradnja sa policijom pomaže, kao što i odvraća prevarante. Ali, uvek se može nešto potkrasti. Koristite razum, a ako vam nešto deluje nejasno – pitajte. Pitajte prodavca. Pre nego što kupite predmet budite sigurni da znate šta kupujete. Uverite se da znate šta radite pre nego nekome date novac. Ako prodajete, opišite predmet što bolje. Imaćete više kupaca, ne samo zbog jasnijeg opisa, već i zato što će vas pretraga lakše naći.

I prijavite sve. Najbolji način da Limundo korisnički tim otkrije tih par trulih jabuka su prijave baš od vas.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

  1. Meni su saveti pomogli da se bolje zastitim jer je bilo pokusaja da neko udje u moj mail

  2. najbolja je samozaštita,dakle džaba svi antivirusni programi i ostali na svetu ako se sami ne zaštitimo, tako što ljudi neretko dozvole pristup svome računaru i podacima tako što kliku na lažne linkove i stranice i naravno tu ostave svoje podatke,i eto ti ulaska u e mail,na face nalog itd,dakle najbitnija je samozaštita u celoj priči dok ste na internetu…

  3. savrseno,poslusacu vas savet

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh