Početna » Kupindo » Dug rep – strategija Kupinda

Dug rep – strategija Kupinda

Cilj nam je da na Kupindu imamo preko 1.000.000 predmeta sledeće godine.
Cilj nam je da prodaja samo na Kupindu predje 3.000 na dnevnom nivou sledeće godine.

Kako ćemo to postići?
Strategijom dugog repa.

Šta je to dugi rep?
Long tail
ili dugi rep je strategija koja se zasniva na stavkama:

 • Velika ponuda predmeta. Budućnost je – prodati manje od više.
 • Dobri filteri i pretraga. Bez filtera i sjajne pretrage dug rep postaje šum.
 • Ne treba predvidjati već meriti.
 • Nije samo važno da se zna KO prodaje i KO kupuje. Važno je da se zna ŠTA se prodaje.
 • Hit artikli su mamac – ostatak predmeta je način da članove dugoročno vežemo za sebe.

 

U ponudi su zastupljeni i hit artikli ali i oni raritetni koji se retko prodaju. Upravo ti rariretni predmeti (oni za koje neko tvrdi da su potpuni promašaj i uopšte ne razume njihovo mesto na Kupindu a drugi su toliko oduševljeni da čim ga nadju i kupe ga) postaju ključ uspešne prodaje na Kupindu. Umesto vratara (naplata provizije za postavljanje predmeta) postajemo savetnici koji uz pomoć merenja potražnje i zainteresovanosti podešavaju filtere i pretragu da članovi nadju upravo ono što želite. Stoga smo se i odlučili da ne naplaćujemo proviziju za postavljanje predmeta na Kupindu.

Pogledajte dobre primere prakse:

1. Netflix
2. Budućnost strategije dugog repa

Kako ćemo reči prevesti u dela?

 1. Uvodjenjem dodatnih polja karakterističnih za svaku (pod)(pod)kategoriju koje će omogućiti kvalitetnije podatke o samim proizvodima, time zadovoljnije kupce, smanjenje broja reklamacija kao i bolju pretragu.
 2. Uvođenjem kataloške prodaje na Kupindu. Šta to ustvari znači? Za 90% prodavaca manje posla. Primer: ukoliko prodajete knjige dovoljno je da prilikom prodaje ukucate ISBN knjige ili njen naziv i ime autora i odaberete knjigu iz naše baze. Opis, osnovne informacije o knjizi kao i slika – sve se vuče iz baze. Ukoliko je knjiga polovna samo dodate podatke o oštećenima ukoliko postoje. U okviru postojećih kategorija prave kataloške kategorije će biti: knjige, muzika i filmovi, tehnika, mobilni telefoni i računari (oprema i komponente). Ostale kategorije će se postepeno graditi u katalog gde god je to moguće.
 3. Uvođenjem specijalne pretrage i filtera koji su vezani za svaku kategoriju, podkategoriju i podpodkategoriju koji će omogućiti da brzo i lako pronađete npr. sve crne haljine veličine M ili pak sve predmete koji su od plastike ili sve narukvice od drveta koje su žute boje.

 

I na kraju ali ne najmanje važno obavezno pročitajte knjigu koja pomera granice i isčekujte vrelu jesen na Kupindu.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

18 Komentari

 1. Da li će nakon primene ovog novog modela (mislim pre svega na termin „kataloška prodaja“) svi prodavci, uključujući i prodavce polovne robe (npr. knjiga), biti dužni da poput Neckermanna plaćaju PDV na prodatu robu?

 2. Kataloška prodaja je loša ideja kada su u pitanju polovne knjige. Vrlo je teško precizno opisati stanje jedne polovne knjige a slika u ovom slučaju govori više od 10000 reči. Nedostatak slike konkretne knjige dovešće do brojnih nesporazuma između kupaca i prodavaca. Da li će katalog da sadrži dodatne fotografije npr. sadržaja ili ilustracija. Sigurno neće.
  Dragi vlasnici kupinda mislite više svojom glavom a manje kopirajte druge.
  Pretragu ćete unaprediti većim brojem kategorija za razvrstavanje i time da se oba pisma istovremeno pretražuju (ćirilica i latinica).

 3. Zato st i NAJBOLJI!!!!!

 4. @vasa011: Kataloška prodaja se odnosi na način unosa predmeta i bolji kvalitet baze u smislu opisa predmeta kao i samih fotografija. Dodatno ona znači i mnogo manje truda za prodavce a znatno zadovoljnije kupce. Taj sistem ne utiče na plaćanje PDV-a. Sve ostaje kao do sada. Menja se sistem prikaza i unosa predmeta.
  @bibliofil1: Osnovne slike će se svakako vući iz kataloga. sa druge strane jasno će se znati da li je predmet polovan ili ne i u kojoj meri. Nije isključeno i da prodavac za svoje polovne predmete može umeti i dodatne slike – to su dodatne opcije koje su u razmatranju. Imamo zajednički cilj – zadovoljnog kupca.

 5. Hvala Olga.

  Nažalost, neke stvari i dalje ne mogu da pojmim. Jasno mi je za one koji prodaju novu robu, ali kod polovne će biti velikih problema.

  Opet da pomenem knjige kojima se ja bavim, znači jedna knjiga može imati 10-15-20 izdanja od kojih svako može imati različite korice, može biti naknadno ukoričeno, pocepanog omota, flekavo, izbledelo, ižvrljano itd itd. Hoćete li da kažete da želite da napravite bazu fotki svih izdanja svih knjiga?

  Kako ćete to da organizujete u slučaju tehničke robe, odeće…?

  Jasno mi je da ono što u stvari želite da postignete jeste smanjenje zauzeća prostora na disku korišćenjem baze fotografija-šablona, ali mislim da bi ulaganje u dodatne serverske resurse efikasno rešilo taj problem. Prosto ne želim da verujem da je to glavni ili jedini razlog ove inicijative.

 6. @Vasa011: Za nove knjige se prikazuju slike koje su iz baze. Za polovne knjige će biti omogućeno da prodavac unese svoju knjigu i veže je za taj predmet. Prilikom kupovine se prikazuje ta fotografija knjige. Slično važi i za ostale grupe predmeta. Odeća i obuća nisu predmet prave kataloške prodaje.

 7. Pozdrav, nažalost ne vidim neku prednost u tome. Svako će želeti da stavi svoju sliku predmeta koji prodaje, jer u suprotnom može doći do zapleta tipa „prodavac nije stavio sliku predmeta koji prodaje nego neku ulepšanu“ i sl., pa će biti dosta dosta neprijatnih situacija, pozivanja na pravilnik, arbitriranja od strane LT itd. Ne bih ja petljao polovne stvari u to, neka se to odnosi samo na nove.

  Kad već želite da imate neku bazu, možda ne bi bilo loše da ostvarite saradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije pa da podatke o knjigama vučete iz njihovog e-kataloga.

 8. Vladimir Nikolić

  Hvala na predlogu.
  Pokušali saradnju sa Narodnom bibliotekom, ali za sada slab odziv sa njihove strane.
  Dodatno im je baza velika, ali kvalitet sadržaja nije idealan (mnogo manje sadržaja nego druge baze).
  Tako da ćemo se najverovatnije osloniti na druge baze.

 9. Pozdrav Vlado,

  Drago mi je da ste već imali u vidu tu ideju sa NBS. Verovatno niste kontaktirali pravu osobu ili ponudili dovoljno love… Ipak ste komercijalni sajt.

  Kažete, mnogo manje sadržaja nego druge baze. Na šta konkretno mislite, šta fali? (osim slika, skeniranih uzoraka po par strana i informacije o vrsti poveza – tvrd, mek i dr.)

  Takođe me zanima na koje druge baze mislite, pošto sam zainteresovan za njihovo pretraživanje. Ako ne ovde, možete tu informaciju da mi pošaljete putem Limundo poruke. Hvala unapred.

 10. Zamolio bih još jednom za odgovore na pitanja koja sam postavio. Hvala unapred!

 11. Vladimir Nikolić

  Možda nije bila prava osoba.
  Kao glavnu manu baze NBS vidimo:
  * nema slike
  * nema opis knjige
  Dve vrlo bitne stavke za doživljaj, tako da baza NBS može samo da bude osnova.

  Baze koje smo našli za knjige su trenutno:
  * openlibrary
  * Google Books
  * WorldCat

  Sve tri su trenutno varijante koje proučavamo.
  Za sada nam openlibrary zbog izbora ne izgleda kao pravo rešenje.

  Za druge kategorije su u užem izboru:
  * discogs (muzika)
  * icecat (tehnika)

 12. sto se tice kupinda, za pocetak malo bolje sredite kategorije i podkategorije, jer je to najveci problem prilikom pretrage za zeljenim predmetom od strane kupca. cena manje vise, nije bitna ukoliko je neko u potrazi za odredjenim predmetom koji mu hitno i stvarno treba a ne da je prica tipa-ako kupim jeftino super, uzecu, ako ne nikom nista, cackam i dalje sta je jeftino pa mi mozda zatreba… kao sto je stvar sa limundom.
  I u pomoci malo bolje pojasnite koriscenje kupinda aktivni predmeti, neaktivni, izmena, ponavljanje, kolicina koja se nudi itd itd…sto se tice ugla posmatranja strane prodavca…ako vec razmisljate dugorocno unapred za razvoj kupinda.
  pozdrav.

 13. Cini mi se da se zestoko trudite da izmislite vrucu vodu. Ako zelite da poboljsate kupovinu recimo, knjiga, pitajte ljude koji se tim bave i koji poznaju bibiliografske opise i kataloge. Iz ove price o katalogu NBS i ostalima koje ste naveli, vidim da veoma slabo poznajete tematiku. Radi se o prakticno isitm katalozima, a neci vam odmah reci zasto :))…. Tu nema mnogo sta da se proucava, to su vrlo jednostavne stvari, samo je pitanje sta tacno zelite da postignete. Ispravan auto ne treba popravljati vec samo eventualno unaprediti tj. tjunovati.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh