Početna » Blog » Lepljive ideje

Lepljive ideje

Predstavljamo vam knjigu braće Heath, Made to Stick, gde ova dva istraživača i kolekcionara ideja odgovaraju na pitanja zašto neke ideje opstaju, dok druge umiru i kako da povećamo šansu da naša ideja opstane
naslovna
Bilo da su u pitanju urbane legende, marketinški poduhvati, predsedničke kampanje, naučni projekti, ili svakodnevne situacije u kojima treba reagovati, rađaju se ponekad neverovatne, besmrtne ideje. Dobre ideje napravljene su da se drže. Lepe za našu memoriju, a za njih se lepe druge asocijacije i mi nismo više u stanju da ih zaboravimo.
Lepljiva je npr. urbana legenda o žrtvi krađe bubrega, lepljiva je reklama koja otkriva da pakovanje kokica sadrži više kalorija nego dva BigMac obroka, lepljivo je Kendijevo obećanje o slanju čoveka na mesec, ali i priča jedne medicinske sestre koja spašava život bebi jednim instinktivnim gestom.
Dobra vest je: da bi se vaše ideje primile, upamtile, sledile i prepričavale, nije potrebno da budete bogom dat kreativac.
U jednom istraživanju publika je ocenjivala ideje za reklame. Sve ideje koje su bile ocenjene sa najvišim ocenama, dobre ideje, pokazalo se da imaju određene zajedničke karakteristike. Sve reklame koje su bile ocenjen kao loše, potpuno su odudarale od bilo kakvog predvidivog obrasca, svaka je bila loša na svoj način. Autore je ovo asociralo na Tolstojeve reči: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način.“
Kroz brojna istraživanja, svoja i drugih naučnika, braća su utvrdila da se može ovladati tehnikama kreiranja dobrih ideja, potrebno je samo podražavati obrazac.
U ovoj knjizi braća Heath razotkrivaju 6 neizostavnih komponenti svih srećnih, lepljivih ideja ikada rođenih. Navode ogorman broj primera običnih ljudi koji su suočavajući se sa običnim problemima postigli neverovatne stvari. Jednostavno su primenjivali ove principe, čak iako ih nisu bili ni svesni.
Ako ste novinar potreban vam je dobar uvod, ako ste stjuardesa želite pažnju putnika dok pričate o merama u slučaju opasnosti, profesor ste koji treba da ispredaje suvoparno gradivo ili ste roditelj koji želi da njegovo dete jede – trebaju vam dobre ideje.
U sledećem blog postu dajemo recept sa 6 tajnih sastojaka svake uspešne ideje.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh