Početna » Blog » eRazvoj! prvi deo

eRazvoj! prvi deo

Konferencija eRazvoj

Konferencija eRazvoj

U petak 25. marta, Udruženje e-Razvoj organizovalo je konferenciju sa temom Perspektiva i putevi daljeg razvoja informacionog društva u Republici Srbiji. Atmosfera pozitivna, domaćinska, pomalo svečana; obeleženo je, naime, nekoliko jubileja:

Pola veka digitalnog računarstva u Srbiji – Cer 10, proizveden u Institutu Vinča 1960, bio je prvi digitalni računar proizveden u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Tada su u svetu računare proizvodili još samo Engleska, Nemačka, Francuska i Rusija.

IBM Srbija podsetila je da kompanija IBM ove godine slavi 100 godina svog postojanja i predstavila se filmom pod nazivom100x100 – Vek dostignuća koja su promenila svet .

A domaćin konferencije, Udruženje eRazvoj, skromno nam je saopštio da baš tog dana proslavlja tačno godinu dana od osnivanja. Neka im je sa srećom, pa polako do 100-og!

Na skupu je govorilo preko 20 učesnika, predstavnika preduzeća i organizacija koje su već člance Udruženja e-Razvoj. Iznosili su probleme sa kojima se suočava naše informaciono društvo, ali i nudili rešenja za njegovo unapređenje.

Među prvima predstavilo se Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. Ističući značaj računarske pismenosti, predstavljen je projekat Digitalna škola, koji direktno doprinosi obrazovanju mladih i njihovom upoznavanju sa mogućnostima koje nude savremene tehnologije. U planu je da preko 95% škola u Srbiji bude opremljeno računarskim kabinetima.

Predstavljena je i eUprava – ono što smo dugo čekali i na čemu smo zavideli građanima razvijenih zemalja – portal Republike Srbije gde građani i pravna lica mogu elektronskim putem da dobiju usluge velikog broja organa državne uprave sa teritorije cele Srbije kao što su opštinske i gradske uprave, ministarstva, upravni sudovi itd. Ovaj portal, za sada ima preko 300 usluga iz raznih oblasti – zdravstvo, saobraćaj, stanovanje, poslovanje itd. Najpopularnija je, pogađate, Izvod iz matične knjige rođenih. Pravci razvoja su eZakazivanj, ePlaćanje, eIsporuka. Sada im je samo potrebna podrška nas, korisnika. Koristimo eUpravu i pomozimo da se usavršava i razvija, jer je tu da nama olakša život.

Glavna tema mnogih govornika bila je Cloud Computing, mogućnost da sa cloud servisa, putem web-a, korisnik svlači sve potrebne računarske resurse, ne samo softvere, već i infrastrukturu, platforme, aplikacije. Upotreba je jednostavna i korisniku nije potrebo znanje o tome kako se ova usluga generiše. Ovaj servis, u kome verujemo leži budućnost IT-ja, omogućava preduzećima i fizičkim licima da koriste IT usluge i resurse kad su im potrebni, u obimu u kom su im potrebeni i da plate uslugu prema obimu te upotrebe. Microsoft je skupu predstvio svoje usluge Cloud Computing servisa, kao jefinije rešenje koje će zamenti sukupe infrastrukture, platforme, softvere, a kompanija YUTRO.com je ukazala na prednosti „računarstva u oblacima“ predstavivši cloud servis kompanije McAfee koji se odnosi na arhiviranje elektronske komunikacije bez angažovanja velikih resursa.
Originalan osvrt na Cloud rešenja dao je predstavnik Internacionalnog Univareziteta u Novom Pazaru koji je govorio o problemima i nezavidnoj poziciji malih i srednjih preduzeća. Naime, za njih su i ovi sistemi skupi,  pa im preporučuje da koriste besplatne Open Source softvere. Potrebno je, međutim, da imaju sopstveni obučeni IT kadar, a za takvu edukaciju potrebno je zahtevati subvencije države. (Šansu za ova preduzeća vidi i u marketingu putem društvenih mreža.)

Više o značaju računarske edukacije govorilo se u drugom bloku, a vi više čitajte u sledećem blogu…

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh