Početna » Blog » eRazvoj! drugi deo

eRazvoj! drugi deo

Kompjuterska pismenost danas predstavlja osnovnu veštinu,
kao što su pisanje i čitanje.

Informatički savez JISA predstavio je međunarodno priznat sertifikat poznavanja rada na računaru ECDL (European Computer Driving Licence) koji je Evropska komisija definisala kao široko rasprostranjen standard, a koji su prihvatile eUprave zemalja EU, vodeće multinacionalne kompanije širom sveta i mnogi drugi. U Srbiji je do sada sertifikovano 25.000 građana u državnim organima što predstavlja najmanji broj u regionu.

Primer dobre prakse upotrebe informacionih tehnologija u instituciji je Učiteljski fakultet. Ovaj fakultet može da se pohvali uspešno okončanim projektom u saradnji sa Microsoft Razvojnim centrom, digitalna Antologija srpske književnosti. Dekan i prof. dr Aleksandar Jovanović prezentovao je način rada na fakultetu koji je potpuno računarski orijentisan. Sva službena komunikacija između profesora, studenata i službi fakulteta obavlja se putem e-maila. Na taj način kompjuterska pismenost je nametnuta kao obaveza i kao polazna tačka za efikasan rad svih studenata i svih zaposlenih na ovom fakultetu. Ima otpora, ali oni koji ne koriste ove metode ostaju uskraćeni za informaciju. “Ušteda je i u vremenu, jer ovi što ne pročitaju e-mail kada se saziva sednica nastavničkog veća, nemaju o čemu ni da razgovaraju, pa i sednice sada kraće traju.“ u šali je dodao profesor Jovanović.

Kada govorimo o domenima (setimo se originalnog crnogorskog .me, ali o tome ovde nije bilo govora, mada je provučeno!), 60% domena na internetu su globalni, 40% nacionalni. Sličan je odnos i u Srbiji. Poruka RNIDS-a, Registra nacionalnog domena Srbije: ”Ako ne želite da budete previše upadljivi i da privučete preveliku pažnju, već želite da se utopite u more od preko 125 milona sajtova, izaberite neki od globalnih domena kao sto su .com, .org, .net. Ako vam je pak bitno da budete jedinstveni, da vas lako pronalaze i ako želite da pokažete odakle ste, registrujte se sa nacionalnim domenom .rs”

Posle eRazvoj konferencije možemo da zaključimo i poručimo: znanje je još uvek najvredniji resurs, ulažite u svoje znanje i znanje vaših zaposlenih ili zahtevajte od države da vam u tome pomogne. Ako možete da priuštite, što pre zakoračite u budućnost i priuštite cloud computing rešenja i smanjite troškove održavanja skupih sistema. Ukoliko vam je skupo to smanjenje troškova, koristite open source softvere, internet je i dalje slobodna zona u kojoj je, uz volju i znanje, sve moguće. Budite prepoznatljivi i koristite .rs domen. Registrujte se na portalu eUprava i rešite se čekanja na šalterima…

e-razvijajte.se

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh