Početna » Kupindo » Od kupca do Kupindo prodavca

Od kupca do Kupindo prodavca

Razgovor sa Limundovkom: Slobodanom koja je prevalila golem put od kupca na Limundu do prodavca na Kupindu.

Limundo: Kada si se registrovala na Limundo i zbog čega?
Slobodana: Na Limundo sam se registrovala polovinom novembra 2010. godine, zainteresovana pričom jedne poznanice koja je rekla da postoji jedan divan sajt na kome može da se kupi mnoštvo veoma lepih, originalnih i povoljnih stvari, i to “od igle do lokomotive”. Učlanila sam se, i već posle par dana sam bila maksimalno zaražena “virusom” Limunda…! Preda mnom se otvorio čitav jedan fascinantan svet, a njegova raznovrsnost, širina i preglednost su me ostavili bez daha. Prijatni osećaji razgledanja i kupovine iz fotelje, nadmetanja na aukcijama, razmenjivanja poruke s prodavcima, doživljaj da sam deo jedne pozitivne košnice u kojoj su svi zadovoljni, druže se, od koristi su jedni drugima na jedan pomalo uvrnut, virtuelan, ali i potpuno realan način, nešto je što se teško može opisati rečima. Poštari su na moja vrata svakodnevno zvonili s punim rukama paketa i ja sam bila zaista neopisivo srećna, kao dete. Otvorile su se mogućnosti da nabavim nešto što sam oduvek želela, a što do tada nije bilo moguće. Umesto da mukotrpno obilazim 1000 prodavnica, na Limundu je sve bilo na jednom mestu, nadohvat ruke. I najčešće, SAMO na Limundu. Na Limundu se ljudima pruža mogućnost da celu porodicu obuku od glave do pete i to veoma kvalitetno, moderno i po povoljnim cenama. Nema potrebe da idu u Italiju ili u Austriju, Limundo obuhvata sve: odeću, obuću, lepe knjige, muziku, slike, kozmetiku, računarske komponente, tehniku, cveće, nameštaj, ukrase za kuću, itd, itd. I to – bukvalno za “dž”.  Ko ima više sreće – taj je pobednik. Verujte mi da za ova četiri meseca, koliko sam član Limunda, nisam kupila ni jednu jedinu stvar u prodavnici – Limundo potpuno podmiruje moje potrebe.

Limundo: Imaš 161 pozitivnu ocenu i sudeći po njima više voliš da kupuješ na Kupindu. Zbog čega?
Slobodana:Vremenom me je taj takmičarski i “adrenalinski” duh Limunda pomalo zamorio jer je ponekad bilo potrebno bukvalno navijati sat da se ne bi propustile neke privlačne aukcije (za manje upućene: uglavnom je pravilo da poslednji minuti odlučuju o pobedniku). Dešavalo mi se da sam npr. na putu, gorko svesna da baš u tim trenucima ističe aukcija i odlazi nešto što želim da kupim, a ja nemam kontrolu nad događajima. Često je dolazilo do razočarenja ukoliko  neka lepa i željena stvar izmakne, neko vas pretekne i nadjača; dešavalo mi se da ponekad pustim čak i suzu. Kupindo je u poređenju s Limundom mirnije mesto, na kome mogu opušteno i bez stresa da krstarim, razgledam ponude i kupujem po fiksnim cenama, na njemu su isključeni faktori iznenađenja i uzbuđenja. Ipak, Limundo ima svoje čari i ja mu se rado vraćam, kupujući i dalje na njemu.

Limundo: Nedavno si pokrenula i svoju prodaju na Kupindu i to kao pravno lice. Šta te motivisalo na to?
Slobodana: Da, prošlo je nekoliko meseci od mog prvog ulaska u svet Limunda kao kupca, za to vreme sam puno toga lepog doživela. Donela sam odluku da bih i ja mogla da se oprobam u onome čime se u životu bavim – a to je izdavaštvo knjiga, da doživim i tu drugu stranu Limunda –kako to izgleda biti prodavac na njemu. Upravo je ta ljubav prema Kupindu-Limundu bila odlučujuća. Takođe, među ključnim motivima su vaše veoma podsticajne cene provizije. Znate, kada jedna izdavačka knjiga donese odluku da učestvuje na sajmu knjiga, npr. uzmimo za primer onaj najveći, beogradski, ona je dužna da zakupi svoje mesto (štand), plati prevoz knjiga, isplati plate radnicima. Za 7 dana trajanja sajma knjiga, izdavača to zadovoljstvo košta oko 1.500 eura, a svi ti troškovi progutaju čak i 80% ukupne zarade na sajmu. Ukoliko izdavač odnese knjige i ponudi ih na prodaju knjižari, od njega će zatražiti minimalno 40% rabata, a uglavnom 50%. Ukoliko otvorite svoju knjižaru, i sami znate kakve su cene iznajmljivanja lokala, troškovi vezani za plate, poreze i sve ostalo, pa mnoge kolege-knjižari ne mogu da izađu na kraj s tako velikim finansijskim opterećenjima i veliki broj knjižara se zatvara. Na Kupindu sve to ne postoji –  obaveze prodavca su SAMO 5%, tako da je u tome njegova velika prednost, on predstavlja motivišući faktor za sve ljude u biznisu, omogućena je čista i sigurna zarada bez rizika.  Ne treba zaboraviti ni njegovu veliku posećenost,  izuzetno veliki broj članova i potencijal koji ima. U današnje vreme velike ekonomske krize, plasirati svoje proizvode uz tako nisku maržu, spada u domen naučne fantastike. Na svu sreću, Kupindo nam je to omogućio i svakog dana upoznajem sve više ljudi – prodavaca sa Kupinda koji su prezadovoljni plasmanom svojih proizvoda. Limundo Keš, koji je nedavno pokrenut, tj. Limundo u ulozi posrednika u transferu novca između prodavca i kupca kao garant uspešne transakcije, znatno je olakšao stvari i pružio još jedan osećaj dodatne sigurnosti.

Limundo: Koja su tvoja očekivanja od prodaje na Kupindu? Po čemu se tvoja ponuda razlikuje od konkurentske?
Slobodana: Nadam se prihvatanju produkcije moje izdavačke kuće, pošto je ona ipak novitet na tržištu Kupinda, razlikuje se od postojećih ponuda.  U osnovi, te knjige ne predstavljaju štivo za opuštanje, nisu književnost, već imaju praktičan karakter i konkretno pomažu ljudima: uče ih kako pravilno da žive, oslobode se nekog problema, menjaju ih i poboljšavaju svoje živote.  Knjige su iz oblasti prirodne medicine, zdravog načina života i ozdravljenja, vezane za lekovito bilje, čajeve, med, pčelarstvo, razne vrste alternativnih metoda lečenja i pročišćenja organizma. One su praktične i potrebne svakoj porodici. Takođe, i naša muzička ponuda: muzika za lečenje, isceljenje i relaksaciju, cvrkut ptica, kiše, šum talasa okeana, razne vrste muzike za masažu, nešto je što je novo, neobično i predstavlja metod za uspešnu relaksaciju, oslobađa od stresa koji nam donosi svakodnevni tempo života. Ono što bih istakla je i to da naša izdavačka kuća ima puno poverenje u svoje čitaoce, pa prilikom kupovine ne tražimo uplate unapred, jer to često zna da odbije ljude i usporava put knjige do čitaoca. Knjige šaljemo pouzećem, standardnom poštom, kako to radimo već godinama u svojoj praksi.

Limundo:  Koje su tvoje preporuke za dalji rast i napredak Kupinda?
Slobodana:Potrebno je samo malo tehnički unaprediti opcije koje su na raspolaganju prodavcu prilikom postavljanja novih aukcija, pružiti mu mogućnost da svoje proizvode podeli u podgrupe i sekcije, tj. da prikaz bude onakav, kakav on odredi, po sopstvenim merilima i osecajima za redosled i prioritete, a ne po abecednom redu, kako je to sistemski određeno. Pravna lica imaju veće zahteve i potrebu da svoje mnogobrojne proizvode pravilno izlože i ponude tržištu i mislim da bi ovu opciju, ponudu kompleksnijeg dizajnerskog rešenja (naravno, uz dodatnu naplatu), Kupindo trebalo da ponudi svojim saradnicima, pravnim licima. Pretragu bi takođe bilo dobro usavršiti, tako da se olakša kupcima praćenje noviteta kod jednog prodavca,  u odnosu na datum postavljanja. Kategorija knjige bi takođe zahtevala proširenje i razgranavanje, pošto u njoj npr. trenutno ne postoji podkategorija “Alternativne metode lečenja”, već se moje knjige nalaze u kategoriji “Medicina”, a one tu ne pripadaju.

Hvala vam što ste omogućili da knjige do čitaoca dolaze na ovakav jedan moderan i popularan način, i opet ponavljam, po izuzetno pristupačnim, rekla bih nerealno pristupačnim cenama. Želim vam puno uspeha u daljem radu!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh