Početna » LimundoGrad » Čovekoljublje

Čovekoljublje

Čitajući komentare na vesti o humanitarnim akcijama na Limundu i akcijama za pomoć različitim vidovima umetnosti, ne mogu a da se ne zapitam šta je to humanost?

Čovečnost (u nekim krajevima čojstvo) ili humanost je aktivan odnos prema ljudskim vrednostima, posebno prema drugim ljudima. Humanost posebno podrazumeva brigu prema ljudima koji nisu u mogućnosti da zadovolje svoje osnovne ljudske potrebe. Odnos humanosti ne podrazumeva stvaranje zavisnosti slabijega, već, naprotiv, poštovanje ličnosti svake osobe i osnaživanje njenih potencijala. Citat: „Junaštvo je da sačuvaš sebe od drugog, a čojstvo da sačuvaš druge od sebe.“

Ovaj članak, ili jedan njegov deo, je izvorno preuzet iz knjige Ivana Vidanovića „Rečnik socijalnog rada“ uz odobrenje autora.

 

Uverena sam da ja svako od nas onoliko dobar koliko je spreman da pomogne drugim ljudima. Posebno onima koji se od nas samih razlikuju, koji nam nisu slični, koji drugačije misle, govore, koji nisu imali iste šanse i prilike koje imamo i mi, koji su ili bolji ili gori od nas.
Neko uloži novac, neko energiju, neko kreativnost, neko dobar glas. Sve je važno. Ne stavlja se na kantar i ne meri. Nije važno da li je javno ili anonimno. Zaboravimo na sve to. Važno je ono što je sa druge strane.
Nosim broš napravljen od elektronskog otpada i to sa ponosom. Na mom stolu stoje čestitke dece Svratišta. Raduje me osmeh dece iz Bečeja. Učiniću sve da deca iz Prihvatilišta dobiju novi dom.
Šta ćeš ti učiniti?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh