Početna » IT » Šta ako IT nema vremena za korisnike?

Šta ako IT nema vremena za korisnike?

Ili u podnaslovu: „Uloga odnosa sa javnošću i marketinga u IT-u „.

29. mart 2010 godine. Prostorije PKS-a i javno zasedanje žirija povodom dodele plaketa Društva za informatiku Srbije za izvanredne doprinose u razvoju informatike u 2010. godini. Limundo je ušao u finale i žiri nas je pozvao da predstavimo svoja dostignuća. Rekoše mi da ih ne zanima broj korisnika, aukcija, ni zadovoljstvo korisnika ni šta sve stoji iza toga. Oni se bave informatikom. Zapitah se šta je stvarno važno? Ko tu kome služi? Mi postojimo korisnika radi, ili se sve okrenulo naglavačke.

Šta kada IT nema vremena za korisnike? Šta se desi kada se prevelik akcenat stavi na proizvod ili usluge, ne vodeći računa o njihovoj korisnosti, već samo o njihovim tehničkim karakteristikama? Da li je proizvod/usluga sam sebi dovoljan?

U istoriji marketinga je zabeležena faza – orijentacija na proizvod, davno prevaziđena. Da li je moguće da smo na njoj ostali ili zaostali? Da se nismo ni milimetar pomakli prema kupcu ili klijetu?

Era u kojoj živimo i radimo je era kupca. Kupac ili korisnik su u središtvu pažnje i važan deo celog procesa (pri čemi se ne zanemaruje dobrobit same kompanije). Zato je bitno šta oni misle i kažu. Zbog njih postojimo i za njih radimo. Ono što oni žele je užasno važno. Potrebno je samo da čujemo. Da otvorimo oči, naćulimo uši i za trenutak zatvorimo usta. Da dragi moje kolege PR i marketing stručnjaci. Zaćutimo svi zajedno za trenutak i saslušajmo šta sve naši korisnici imaju da nam kažu. Oni najbolje znaju šta im treba i godi. Otvorimo forume, pročitajmo ih. Otvorimo mogućnost za interakciju – IT nudi zaista bezbrojna rešenja. Povežimo se putem FB ili Twitter-a. Budimo dobre komšije. Otvorimo blogove. Mi smo ljudi. Imamo stav. Podelimo ga.

Uloga odnosa sa javnošču (PR-a) i marketinga u informacionih tehnologijama je zbog svega navedenog čini mi se značajnija nego u drugim privrednim granama. IT stručnjaci se zaista ne bave klijentima. To ni nije njihov posao. Razvijaju sisteme i kreiraju sjajna IT rešenja. Za korisnike. E tu na scenu stupa druga snaga, koja treba da omogući spregu između korisnika i IT rešenja.

Šta ste se na IT sceni Srbije radi po tom pitanju?

Gde smo zastali?

Da li su nam klijenti bliski?

Koliko nam je važno šta kažu?

Da li implementiramo njihove ideje?

(hvala Nebojši Krivokući)

Pokrenimo se zajedno. Učinimo IT svet boljim i prijatnijim. Za sve.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

4 Komentari

 1. Nemam pojma sta je pisac hteo da kaze. Sve u svemu lepo sve ovo zvuci. 🙂

 2. Hehehe, pa rekao je ono sta je u naslovu 🙂 Advertising stuff, moras malo da budes u tome da bi skapirao…

  Ali sve sto je receno je genijalno, i svi to u advertisingu kapiraju i svi to znaju, ali retko ko to i praktikuje. Nebojsa je redak primer tih koji praktikuju.
  Nije poenta koliko ti znas, vec da li slusas i da li se adaptiras….ti si glina klijent je vajar…ne obrnuto…ti si tu da mu pomognes da dobije zeljeni „obik“, ne potpunim povinovanjem i dogmatizmom, vec slusanjem, slusanjem, slusanjem…..

  I tu je jos jedan problem koji se nadovezuje na pitanje „gde smo stali“…cini mi se da je odgovor na to „nismo ni krenuli“ Svi su naucili sta su naucili i drze se toga kao pijan plota….evolucija je odgovor….to nama treba…treba neko da prospe nasu casicu jer „one cannot fill the cup that is already full“ (ko skapira razmueo je) 🙂

  Cheers !
  pozdrav za coveka kome slusni aparat ne treba, on slusa….

 3. Sta ako korisnici nemaju vremena za IT

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh